Matspaneren: Q Snjo

Publisert: 2012-08-24 12:32

Snjo er et ekte norsk navn og betyr snø. Er det en dessert eller et sunt mellommåltid?

Marianne Wennersberg

Marianne er klinisk ernæringsfysiolog og ekspert i Vektklubb.no, der hun også lager menyforslagene.

Magnar Kirknes / VG

Q-Meieriene lanserte tidlig i år Q Snjo. Vektklubb.no har tidligere testet Q SKYR, og det produktet har blitt svært populært som et sunnere proteinrikt alternativ til tradisjonelle yoghurter. Q Snjo markedsføres som et yoghurtprodukt, men det er klassifisert (også av Q-meieriene selv) som kvarg.

Kvarg eller ferskost?

Bedre kjent som kesam for folk flest. Kvarg fremstilles av melk syrnet med én eller flere melkesyrekulturer og er eventuelt også tilsatt litt løpe i ystemelken. Det syrnede koagelet separeres eller filtreres for å skille ostemassen (ferskosten) fra mysen.

Kvarg er en mager og fyldig ferskost med rund og fyldig smak. Kesam brukes mest som tilbehør til mat eller i matlaging, som et magert alternativ til fløte og rømme.

Q Snjo består altså av kvarg, og fruktmasse, som ligger i bunnen av begeret. Hensikten er at man rører dette sammen selv, med en egen skje festet til lokket.

Q Snjo kommer i 3 smaksvarianter; jordbær, fersken/ aprikos og bringebær. Smaker som skulle tiltale et potensielt stort publikum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Marianne Wennersberg

Jeg prøvde jordbærsmaken først; av med lokket. Det lukter som en forventer at det skal lukte. Tiltalende søte jordbær, minner om jordbærsyltetøy, og jordbærmassen ser ut som syltetøy. Konsistensen er fyldig, tykkere enn vanlig yoghurt, den holder seg godt fast på skjeen, ja den minner om vanlig kesam.

Mmm, den smaker søtt, er frisk og har gode biter av frukt i seg. Den er mer kremete enn en yoghurt og den er også søtere på smak. Smaken er naturlig og gir en naturlig ettersmak.

Men jordbærvarianten er for søt for min gane. Fersken/aprikos og bringebær er også begge tiltalende søte og har naturlig lukt av de bærene/fruktene de inneholder. Bringebærvarianten blir min favoritt, den er minst søt, men søt nok, og med frisk ettersmak, fyldig konsistens med biter av bringebær og frø.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hva passer så Q Snjo til?

Jeg mener det definitivt er et dessertprodukt med tanke på innholdet av sukker og fett. Kvarg er et magert produkt hvis en sammenligner med rømme- og fløteprodukter. Men kvarg med frukt i, som Snjo, som skal være et alternativ til «vanlig» yoghurt, har mer fett enn noen av sine konkurrenter og mer sukker en de magre yoghurtene. Men sammenlignet med den konkurrerende dessertyoghurten; Tine Piano, så er Q Snjo noe mindre kaloririk med mindre sukker og litt mindre fett.

Men Q Snjo markedsføres verken som sunt eller magert, men som et produkt med god smak, og det er jeg helt enig i! Om Q Snjo er yoghurtproduktet med den aller beste smaken noensinne, det må du avgjøre selv.

Til sammenligning:

Les flere matspaner-artikler her

Har du tips til matspaneren? Send oss en mail her

Marianne Wennersberg

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her