FYLL PÅ: Gjenopprett væskebalansen med vann, jus, mineralvann eller smoothie.
FYLL PÅ: Gjenopprett væskebalansen med vann, jus, mineralvann eller smoothie. Foto: iStockphoto

Dette bør du få i deg dagen derpå

Maiken Svendsen, Elisabeth Stigum
Publisert: 2023-10-28 21:31

Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til «junk food».

Mange har sine ritualer på en fyllesyk dagen derpå, og ofte er det ikke den sunneste maten man har mest lyst på. Om du likevel ønsker å gjøre sunnere valg så har Vektklubbs ekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm noen tips.

– Det viktigste å fokusere på dagen derpå er å gjenopprette væskebalansen. Dehydrering er mye av grunnen til symptomene vi har, sier hun.

Når vi drikker alkohol hemmes antidiuretisk hormon (ADH) som vanligvis sørger for kroppen ikke skiller ut for mye væske via urinen.

– Det betyr at når vi har alkohol i blodet tisser vi mer og kroppen blir dehydrert. Drikk derfor rikelig med væske, både mellom og til måltidene, råder hun.

Fyllesyk? Derfor blir du det og slik unngår du bakrusen (saken er åpen for VG + abonnenter)

Ramm tipser om å ha nok fristende drikke til måltidene dagen derpå.

– Ha gjerne både jus og mineralvann, eller kanskje en frisk smoothie, sier hun.

Samtidig er det ikke nødvendig å overdrive mengden sukkerrike drikker. Om du forsøker å passe på eller gå ned i vekt, kan det være et enkelt og fornuftig grep å minske kalorier fra drikke.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Bytt baconet

Kanskje kan det friste med stekt egg og salt bacon til frokost, og det er slettes ikke det verste du kan lage deg. Egg er nemlig rikt på vitamin E, D og B12, og ett egg som veier 55 gram gir knappe 80 kcal.

Om det er bacon du har mest lyst på, så har matrådgiver i MatPrat Britt Malene Kåsin tidligere tipset om at du kan kvitte deg med fett i tilberedningen av bacon.

– Om du steker baconet så det er helt sprøtt, så vil du miste mye fett der. Stek det gjerne i stekeovn for å få et sprøtt og godt resultat på en enkel måte.

– Et godt tips for å unngå overflødig fett er å la det renne av seg på litt tørkepapir før servering, anbefaler Kåsin.

Bacon kan gjerne stekes i ovn.
Bacon kan gjerne stekes i ovn. Foto: Eli Anne Myrvoll

Skarpaas Ramm tipser om at man gjerne kan bytte baconet med skinke eller spekeskinke, som inneholder mindre fett. Og gjerne fylle tallerkenen med grønnsaker som tomatbønner, stekte tomater eller frukt og bær ved siden av for å gjøre helgefrokosten mer næringsrik.

– Eller kanskje bytte ut egg og bacon med en avokadotoast, foreslår hun.

Visste du? Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald

Her har vi i redaksjonen plukket ut noen sunne frokostoppskrifter fra Vektklubbs oppskriftsdatabase, samt fra våre gode kolleger i Godt.no:

Brød med egg og hummus

Enkelt og godt!
Enkelt og godt! Foto: Shutterstock

Til en porsjon:

  • 1 skive grovbrød
  • 1 stk. kokt egg
  • 2 ss hummus
  • Sesamfrø
  • Spinat

Slik gjør du det:

  1. Kok et egg i ca. 4–6 minutter for bløtkokt, 7–8 min for smilende og 8–10 for hardkokt egg.
  2. Smør hummus på en brødskive.
  3. Ha på egg, sesamfrø og spinat. Salt og nykvernet pepper etter smak.

Se kaloriberegning av oppskriften (kun VK-medlemmer)

Omelett med spinat, feta og chili

Oppskrift fra Lise Finckenhagen for Godt.

Spicy omelett med fetaost og spinat.
Spicy omelett med fetaost og spinat. Foto: Sara Johannessen / VG

Til én stor omelett trenger du:

  • 3 egg
  • 3 ss vann
  • 100 gram spinat
  • 1 hvitløksfedd
  • 30 gram fetaost
  • Chilisaus, gjerne Sriracha, smak til etter ønske
  • Spirer til servering
  • En klype salt

Slik gjør du:

  1. Visp sammen egg, vann en god klype salt og litt kvernet pepper. Finsnitt hvitløken.
  2. Bruk en mellomstor stekepanne og varm den med litt smør eller olje. Tilsett spinat og hvitløk og fres spinaten raskt under omrøring til spinaten klapper sammen. Krydre lett med salt og pepper og hell spinaten over på en tallerken så lenge.
  3. Varm pannen opp på nytt og tilsett litt smør eller olje. Hell i eggeblandingen. Bruk en stekespade (helst av tre) og skrap eggemassen fra kantene og inn mot midten samtidig som du vender litt på pannen slik at den ustekte eggemassen hele tiden renner ut mot kanten igjen.
  4. Dryss over fetaosten når omeletten er i ferd med å «sette» seg. Legg på spinaten og vend omeletten over på en tallerken. Topp med spirer og chilisaus.

Ostesmørbrød

Denne varianten fra Lise Finckenhagen for Godt er med brie og mozzarella, men hun tipser om at cheddarost, ridderost og gorgonzola også smaker godt i toast.

Det er alle fete ostetyper, som inneholder mettet fett som Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av. Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll har tidligere fortalt Vektklubb at forskningen på ost ikke er entydig.

– Ost inneholder mye mettet fett, men forskning kan likevel tyde på at det ikke er så usunt som det høye innholdet av mettet fett skulle tilsi. Noen studier kan vise at ost er nøytralt eller til og med beskyttende mot hjerte- og karsykdommer, forklarte hun.

DOBBEL OST: Ostesmørbrød med salt skinke, avokado og to typer ost fra Lise Finckenhagen for Godt.
DOBBEL OST: Ostesmørbrød med salt skinke, avokado og to typer ost fra Lise Finckenhagen for Godt. Foto: Sara Johannessen/VG.

For to porsjoner med Finckenhagens saftige toast med ost, avokado og salt skinke trenger du:

  • 4 skiver godt brød (helst grovt)
  • 0,5 avokado
  • 4 skiver spekeskinke
  • 4 skiver brie
  • 2 håndfuller mozzarella
  • Smør eller olje til steking
  • Sennep til servering

Slik gjør du:

  1. Mos avokadoen med en gaffel og fordel avokadomosen på to brødskiver.
  2. Legg på spekeskinke, brie og mozzarella. Topp med de siste skivene og press sandwichene lett sammen.
  3. Stek toastene gylne og sprø på hver side i en stekepanne.
  4. Del toastene i to og server litt sennep ved siden av – til de som har lyst på det.

Se hvor mange kalorier ostesmørbrød gir (kun for Vektklubb-medlemmer)

Jordbærsmoothie

Oppskrift fra Anette Skarpaas Ramm.
Oppskrift fra Anette Skarpaas Ramm. Foto: Helena Krekling / Vektklubb

Du trenger:

  • 100 gram Jordbær
  • 50 gram banan
  • 100 gram appelsinjuice
  • 30 gram mandler

Slik gjør du det:

Bland alt sammen i en blender og nyt!

1 porsjon smoothie med mandler gir ca. 300 kcal og uten ca. 120 kcal.

Grønn supersmoothie

En skikkelig vitaminbombe som både tilføre væske og næring til en sliten kropp.

Foto: iStockphoto

Du trenger:

  • 3 håndfull vasket spinat
  • 1 stk. grønt eple
  • 0,5 stk. sitron
  • 2–3 dl eplejuice
  • 3 ss yoghurt naturell eller kesam

Slik gjør du det:

  1. Kutt eplet i biter og ha i blenderen med spinat, eplejuice og yoghurt naturell eller kesam.
  2. Skvis over saften fra en halv sitron.
  3. Blend til jevn konsistens. Ha i isbiter om du ønsker en kaldere smoothie.

Se næringsberegning (kun for Vektklubb-medlemmer)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her