30 dager med Vektklubb: Dag 25
Dagens treningsøkt er en skikkelig utfordring, med hele 400 repetisjoner.
Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til egg og bacon.
Mange har sine ritualer på en fyllesyk dagen derpå, og ofte er det ikke den sunneste maten man har mest lyst på. Om du likevel ønsker å gjøre sunnere valg så har Vektklubbs ekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm noen tips.
– Det viktigste å fokusere på dagen derpå er å gjenopprette væskebalansen. Dehydrering er mye av grunnen til symptomene vi har, sier hun.
– Når vi drikker alkohol hemmes hormonet ADH som vanligvis sørger for kroppen ikke skiller ut for mye væske via urinen. Det betyr at når vi har alkohol i blodet tisser vi mer og kroppen blir dehydrert. Drikk derfor rikelig med væske, både mellom og til måltidene, forklarer hun.
Derfor tipser hun om å ha nok fristende drikke til måltidene dagen derpå.
– Ha gjerne både jus og mineralvann, eller kanskje en frisk smoothie, sier Anette Skarpaas Ramm.
Fyllesyk? Derfor blir du det og slik unngår du bakrusen (saken er åpen for VG + abonnenter)
På fridager er det mange som også spiser egg og bacon til frokost, eller kanskje en full engelsk frokost.
– Den engelske frokosten består som regel av fint brød, bacon, egg og noen ganger pølse. Måltidet inneholder lite fiberholdige matvarer som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter. Det er også et fettrikt måltid, med en del animalsk fett, derfor bør ikke denne typen frokost spises hyppig, men spares til spesielle anledninger, sier hun.
Egg trenger man ikke droppe til noen måltider man ønsker å spise det. Ifølge MatPrat er egg rikt på vitamin E, D og B12, og ett egg som veier 55 gram gir 78 kcal.
Visste du? Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald
Skarpaas Ramm tipser om at man kan bytte baconet med skinke, som inneholder mindre fett.
– Eller kanskje bytte ut egg og bacon med en avokadotoast, foreslår hun.
Om det er bacon du har mest lyst på så kan du spare kalorier på å bytte til kalkunbacon, eller så har matrådgiver i MatPrat Britt Malene Kåsin tidligere tipset om at du kan kvitte deg med en del fett i tilberedningen av bacon.
– Om du steker baconet så det er helt sprøtt, så vil du miste mye fett der. Stek det gjerne i stekeovn for å få et sprøtt og godt resultat på en enkel måte. Et godt tips for å unngå overflødig fett er å la det renne av seg på litt tørkepapir før servering, anbefaler hun.
Flere tips: Slik gjør du helgefrokosten mer næringsrik
Hun tipset også om å fylle tallerken med grønnsaker, som for eksempel tomatbønner eller bakte tomater, eller frukt og bær ved siden av.
Her har vi plukket ut noen frokostoppskrifter fra Godt og Vektklubbs arkiv:
Oppskrift og bilde fra Lena Næss Adcock
Du trenger til en porsjon som gir 331 kcal
1 avokado
1 egg
1 vårløk
1 skive mager salami
1 ts gressløk
Slik gjør du:
1. Kutt en avokado i to og ta ut steinen. Grav ut litt av innholdet så du får plass til et egg.
2. Legg i en ildfast form og stek på 180 grader i 20 min til egget er stekt.
3. Mens avokadoen står i ovnen kutter du opp vårløk og salami og steker i pannen til salamien er sprø.
4. Ta ut avokadoen og dryss over salami, vårløk og urter samt litt salt og pepper.
Oppskrift fra Lise Finckenhagen for Godt.
Du trenger til en porsjon:
3 egg
3 ss vann
100 gram spinat
1 hvitløksfedd
30 gram fetaost
Chilisaus, gjerne Sriracha, smak til etter ønske
Spirer til servering
En klype salt
Slik gjør du:
1. Visp sammen egg, vann en god klype salt og litt kvernet pepper. Finsnitt hvitløken.
2. Bruk en mellomstor stekepanne og varm den med litt smør eller olje. Tilsett spinat og hvitløk og fres spinaten raskt under omrøring til spinaten klapper sammen. Krydre lett med salt og pepper og hell spinaten over på en tallerken så lenge.
3. Varm pannen opp på nytt og tilsett litt smør eller olje. Hell i eggeblandingen. Bruk en stekespade (helst av tre) og skrap eggemassen fra kantene og inn mot midten samtidig som du vender litt på pannen slik at den ustekte eggemassen hele tiden renner ut mot kanten igjen.
4. Dryss over fetaosten når omeletten er i ferd med å «sette» seg. Legg på spinaten og vend omeletten over på en tallerken. Topp med spirer og chilisaus.
Oppskrift fra Anette Skarpaas Ramm
Du trenger:
1 porsjon med mandler gir 292 kcal og uten 119 kcal
100 gram Jordbær
50 gram banan
100 gram appelsinjuice
30 gram mandler
Slik gjør du det:
Bland alt sammen i en blender og nyt!
Denne varianten fra Lise Finckenhagen for Godt er med brie og mozzarella, men hun tipser om at cheddarost, ridderost og gorgonzola også smaker godt i toast. Det er alle fete ostetyper, som inneholder det mettede fettet Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av, men klinisk ernæringsfysiolog og Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist har tidligere fortalt til Vektklubb at forskningen på ost ikke er entydig.
– Ost inneholder mye mettet fett, men forskning kan likevel tyde på at det ikke er så usunt som det høye innholdet av mettet fett skulle tilsi. Noen studier kan vise at ost er nøytralt eller til og med beskyttende mot hjerte- og karsykdommer, forklarte hun.
For to porsjoner med Finckenhagens saftige toast med ost, avokado og salt skinke trenger du:
4 skiver godt brød (gjerne grovt)
0,5 avokado
4 skiver spekeskinke
4 skiver brie
2 håndfuller mozzarella
Smør eller olje til steking
Sennep til servering
Slik gjør du:
1. Mos avokadoen med en gaffel og fordel avokadomosen på to brødskiver. Legg på spekeskinke, brie og mozzarella. Topp med de siste skivene og press sandwichene lett sammen.
2. Stek toastene gylne og sprø på hver side i en stekepanne. Del toastene i to og server litt sennep ved siden av – til de som har lyst på det.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Dagens treningsøkt er en skikkelig utfordring, med hele 400 repetisjoner.
Er du lei salat og brødskiver til lunsj? Prøv disse smakfulle lunsjalternativene som holder deg mett lenger.
Med enkle grep kan du gjøre lørdagspizzaen både sunn, god og stappfull av næringsstoffer.
Hvis du ønsker å gå ned i vekt er noen justeringer i kostholdet veien å gå. Her er en matplan somviser deg hvordan du kan spise sunt og smart.
Vegetarlasagne til middag, og trappeintervaller for å få opp pulsen står på dagens meny. Tar du utfordringen?
Pakk med deg en sunn og god matpakke for ekstra turglede i helgen!