Vegetarpølsen ser forvekslingsvis ut som en vanlig grillpølse, og smaken ligner også, skriver Vektklubbs matspaner.
Vegetarpølsen ser forvekslingsvis ut som en vanlig grillpølse, og smaken ligner også, skriver Vektklubbs matspaner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester Liv Laga røkt vegetargrill

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2020-06-16 12:24

Det finnes mange sunnere alternativer til pølser på grillen, men skal du bytte ut kjøttpølsen med en vegetarvariant er Hoffs Liva Laga Vegetargrill absolutt et godt valg!

Det nærmer seg grillsesong, og førstevalget hos mange både voksne og barn, er grillpølser. All den tid helsemyndighetene oppfordrer oss til å spise minst mulig bearbeidet kjøtt som for eksempel kjøttdeig, hamburgere, bacon og nettopp pølser, så er det fint at industrien stadig kommer med pølsealternativer. Jeg har testet ut en ny vegetargrillpølse som er laget i Norge.

Vil du spise mer plantebasert? Test en kjøttfri måned

Innhold

Pølsene er laget blant annet av poteter og brune linser, og en blanding av brokkoli, gulrot, blomkål, paprika og løk. Ingredienslisten er lang, som den gjerne er når matprodukter er bearbeidet, og består også blant annet av ulike varianter stivelse, planteoljer, stabilisatorer, fortykningsmiddel, emulgator og antioksidanter, i tillegg til diverse krydderier.

Pris: Cirka 50 kroner for en pakke med fem vegetargrill. 10 kroner per pølse.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb.
MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist er matspaner for Vektklubb. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Det står på Hoff sine nettsider at vegetargrillen lages med vanlig pølseprosess (hva nå enn det er?) og røykes på ekte bøkeflis. I tillegg er de nøkkelhullsmerket, noe som betyr at produktet er lavere på fett, mettet fett og salt enn produkter det er naturlig å sammenligne med.

Tidligere testet: Grønnsaksnuggets fra Findus

Hva smaker det?

Jeg har smakt mange varianter av vegetarpølser de siste årene, noen er gode og andre mindre gode, både når det gjelder smak og konsistens. Disse vegetargrillpølsene fra Hoff er i den bedre enden av skalaen synes jeg.

Pølsene har litt struktur og tyggemotstand, og blandingen av grønnsaker og linser kan ses med det blotte øyet. Ingen finmalt farse, med andre ord. Smaken kan minne om røykte, grove grillpølser, noe som sikkert kan skyldes både røykingen, krydderblandingen og den litt grove og faste konsistensen.

Liv Laga vegetarpølser på grillen.
Liv Laga vegetarpølser på grillen. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Jeg liker de og har allerede spist de et par ganger. Ungene vil jo, som unger flest, helst ha «vanlige» pølser om de får velge, men de spiste disse også og sa det smakte nesten som vanlige grillpølser. Jeg tror Liv Laga vegetargrill er en vegetarpølsevariant som mange kan like.

Hvor sunt er det?

Pølser er en matvare vi bør spise svært lite av, og det skyldes både at de består av rødt kjøtt med et høyt innhold av mettet fett og salt, og at de gjennomgår en høy grad av bearbeidelse i form av blant annet røyking og tilsatt nitritt som er et konserveringsmiddel som kan omdannes til kreftfremkallende nitrosaminer i kroppen.

Røyking kan gi helseskadelige stoffer kalt polysykliske aromatiske hydrokarboner. Liv Laga vegetargrill er også røykt på flis som vanlige pølser. Om omdanningen til skadelige stoffer skjer i mindre grad i en pølse av potet, linser og grønnsaker enn i en pølse av kjøtt vet jeg ikke.

Fremdeles en ultraprosessert matvare, selv om den er vegetarisk.
Fremdeles en ultraprosessert matvare, selv om den er vegetarisk. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Fordelen med Liv Laga vegetargrill, bortsett fra det åpenbare at den består av grønnsaker i stedet for rødt kjøtt, er imidlertid at den nesten ikke har noe mettet fett og et lavt saltinnhold.

Totalen blir en sunnere pølse og et smartere valg sammenlignet med vanlige grillpølser.

Det finnes absolutt mer helsefremmende mat å legge på grillen i sommer enn pølser, som for eksempel grønnsaker og fisk, men skal du først ha pølser vil det være lurt å velge bort tradisjonelle kjøttpølser til fordel for grønnsakspølser.

Lag selv: Vegetarburger og kalkunburger

En pakke Liv Laga vegetargrill inneholder fem pølser, totalt 330 gram.
En pakke Liv Laga vegetargrill inneholder fem pølser, totalt 330 gram. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold per 100 gram

Energi: 167 kcal
Fett: 10 gram, hvorav 1 gram mettet fett
Karbohydrat: 12 gram, hvorav 1,4 gram sukkerarter
Protein: 6,6 gram
Salt: 1 gram

En pølse á 66 gram gir cirka 110 kcal.

Sammenlignet med andre pølser

Kjøttpølser:

• Gilde ostegrill: 235 kcal, 19 gram fett hvorav 7,5 gram mettet fett, 5 gram karbohydrat hvorav 0,4 gram sukkerarter, 11 gram protein og 1,8 gram salt (Høyest innhold av kalorier, fett og mettet fett i sammenligningen). En ostegrill gir 188 kcal.

• Gilde grillpølse: 222 kcal, 18 gram fett hvorav 6 gram mettet fett, 5,6 gram karbohydrater hvorav 0,4 gram sukkerarter, 9,5 gram protein og 1,8 gram salt. En grillpølse gir 133 kcal.

• Prior grillpølser av kylling og kalkun: 155 kcal, 10 gram fett hvorav 2,9 gram mettet fett, 6,2 gram karbohydrat hvorav 0,4 gram sukkerarter, 10 gram protein og 1,8 gram salt. En grillpølse gir 93 kcal.

• Gilde Go og mager grillpølse: 146 kcal, 9 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 5,3 gram karbohydrat hvorav 0,4 gram sukkerarter, 11 gram protein og 1,7 gram salt. En grillpølse gir 88 kcal.

Vegetarpølser:

• Coop vegetardag pølser: 220 kcal, 17 gram fett hvorav 1,5 gram mettet fett, 7,5 gram karbohydrat hvorav 0,5 gram sukkerarter, 8,9 gram protein og 1,8 gram salt. En pølse gir 145 kcal.

Finsbråten MeatFree veggispølser: 201 kcal, 15 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 6,5 gram karbohydrater hvorav 2 gram sukkerarter, 9,5 gram protein og 2,2 gram salt (Høyest saltinnhold i sammenligningen). En veggispølse gir 100 kcal.

• Hälsäns kök veganpølser: 115 kcal, 2 gram fett hvorav 0,4 gram mettet fett, 5,3 gram karbohydrat hvorav 0,5 gram sukkerarter, 16,3 gram proteiner og 1,3 gram salt (Lavest kaloriinnhold og høyest proteininnhold i sammenligningen). En pølse gir 57 kcal.

Se også: Tidligere test av gourmetpølser

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag matspaneren på instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her