– La oppvasken stå, sier treningsinfluenser Catrine Collins. Se på trening som tid til deg selv og lær å prioritere det, oppfordrer hun.
– La oppvasken stå, sier treningsinfluenser Catrine Collins. Se på trening som tid til deg selv og lær å prioritere det, oppfordrer hun. Foto: Catrine Collins

Begynne å trene: Slik får du treningsmotivasjon

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-08-23 14:59

Synes du det er litt tungt å komme i gang med treningen? Med to grep kan du lettere overvinne dørstokkmilen.

Mange har et ønske om å komme i bedre form etter sommeren, men så er det lett å utsette de gode intensjonene. Kanskje legger mange terskelen for høyt, tror treningsinfluencer Catrine Collins (36).

– Ikke gjør trening så komplisert. Man må ikke trene én time for å kalle det en treningsøkt. Start gjerne med ti minutter eller et kvarter, råder Collins.

Hun jobber som online trener og blir stadig kontaktet av følgere som ønsker hjelp til å komme i gang med et sprekere liv. Da minner hun dem på at svette, melkesyre og pesing ikke trenger å være obligatoriske ingredienser i enhver treningsøkt.

– Senk kravene for hva du kaller trening, sier hun og opplever at mange da også senker skuldrene og terskelen for å bevege på seg.

Positive helseeffekter: Dette gjør trening med kroppen din

Catrine Collins (36) er en av Norges største treningsinfluencere og online coach. Hun er utdannet personlig trener, gruppeinstruktør og forfatter av boken «Trening i tidsklemma».
Catrine Collins (36) er en av Norges største treningsinfluencere og online coach. Hun er utdannet personlig trener, gruppeinstruktør og forfatter av boken «Trening i tidsklemma». Foto: Catrine Collins

Senk terskelen

Hun oppfordrer alle til å ta utgangspunkt i seg selv og ikke sammenligne seg med andre, noe som kan være lett å gjøre da det florerer av treningsinspirasjon på sosiale medier.

– Har du ikke løpt på lenge, ikke tenk at du skal sette ut på en fem kilometers tur. Gå heller en tur i raskt tempo som en start, foreslår Collins.

Og hvis du synes jogging er helt pyton, så velg en annen aktivitet.

– Det er lurt at aktiviteten er lystbetont slik at du har lyst til å gjøre det igjen, sier hun og minner om at det er trening over tid som gir resultater.

Å alliere seg med en venn eller melde seg på en gruppetime kan også gjøre at man føler seg mer forpliktet og får litt ekstra drahjelp til å gjennomføre planlagt trening.

Følg et treningsprogram: Gå deg i form på fire uker eller sjekk ut en Kom-i-gang-økt med Catrine

Bygg rutine først

At du klarer å prioritere trening og sette av tid til det, er mye viktigere enn hva man faktisk trener, understreker Collins.

– De første tre til fire ukene er målet å gjennomføre øktene. Og da må man ha planlagt øktene ut ifra kalender og motivasjon, sier Collins.

Det er sikkert flere som kjenner seg igjen i at man har høy motivasjon for å trene en periode, men etter en stund er det som om treningslysten fordufter.

– Å komme i gang med trening, og holde det ved like, krever prioritering, tid og planlegging, minner Collins om.

Derfor oppfordrer hun til å fokusere mest på å bygge rutiner i starten, slik at det blir en vane.

– Unngå å si at du ikke har tid til trening, for det handler om å prioritere. Hvordan har vi tid til å scrolle så mye på telefonen som vi gjør? spør Collins.

Psykologens råd: Slik lykkes du med å endre vaner

Et par minutter med litt puls er bedre enn ingenting. En trapp eller en motbakke kan du gå opp og ned, på de minuttene du har tilgjengelig. Start med et par runder, og kanskje orker du en runde mer neste gang?
Et par minutter med litt puls er bedre enn ingenting. En trapp eller en motbakke kan du gå opp og ned, på de minuttene du har tilgjengelig. Start med et par runder, og kanskje orker du en runde mer neste gang? Foto: Catrine Collins

Tren tidlig om mulig

For et par år siden jobbet Collins i en krevende jobb med 40 minutters reisevei hver vei. I tillegg til mye ansvar på jobb hadde hun to små barn i barnehage. Selv om hun hadde motivasjon til å trene opplevde hun at tiden ikke strakk til.

– Har du en jobb som krever lang reisevei må du planlegge deretter. Kanskje kan du gå av på et tidligere busstopp eller parkere litt lenger unna for å gå litt ekstra?

Løsningen for Collins ble å stå opp tidligere og trene før resten av familien sto opp.

– Når jeg da kom på jobb, var jeg både ferdigtrent, opplagt og klar for å takle dagen, kanskje før andre kolleger hadde rukket å drikke sin første kaffekopp.

Hva skal du spise? Maten som passer før eller etter trening

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Yte før nyte

Om man bare har tid til å trene på kveldstid er det ikke uvanlig å oppleve at sofaen frister mest. Som Treningslegen Ole Petter Hjelle tidligere har sagt til Vektklubb at jo lenger man utsetter treningen utpå dagen, desto mer utfordrende kan det være å få det gjennomført.

– Husk at energien du får etter å ha beveget deg før du slapper av på sofaen er så mye bedre, sier Collins.

Når man skal trene på kveldstid er det lurt å ha en plan over hva man skal gjøre, så det blir lettere å gjennomføre. Vent heller ikke på at motivasjonen skal komme av seg selv.

– Et fåtalls ganger kommer motivasjonen av seg selv, men i de fleste tilfeller må vi jobbe med å gjenskape eller hente den frem.

Ved å bygge rutiner for å sette av tid til trening er du også mindre avhengig av motivasjon for å gjennomføre.

– En ting er klinkende klart, og det er at kroppen og hodet har det bedre med fysisk aktivitet som en vane.

ANNONSE: Er du klar for å legge om livsstilen så kan du få litt hjelp av den nyeste utgaven av magasinet Vektklubb. Kjøp i VGs nettbutikk her!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her