Ikke akkurat noen prima drikk, synes matspaneren.
Ikke akkurat noen prima drikk, synes matspaneren. Foto: Eli Anne Myrvoll

Matspaneren slakter trenddrikken PRIME: – «Ultraprosessert vann»

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2023-09-08 16:42

PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.

PRIME drikkene ble revet ut av butikkhyllene, til tross for en pris på 150-200 kroner for en halvliter, da den ble lansert i vår – takket være to verdenskjente influensere.

De første variantene inneholdt imidlertid for mye koffein samt for mye vitamin A, som brøt med det norske regelverket, og at den ikke var tillatt. Mattilsynet sa i mai at drikken i verste fall kunne medføre en helserisiko.

I sommer kom en ny variant tilpasset norske regler, denne gang uten koffein og A-vitamin, men med små mengder andre vitaminer, til en betydelig lavere pris, rundt 30-35 kroner flasken.

Men hva er egentlig greia med PRIME, og er det verdt pengene?

Innhold:

Den nye PRIME Hydration, tilpasset det norske markedet, markedsføres nå som en forfriskende leskedrikk.

Drikken består av vann og 10,5 prosent kokosnøttvann. I tillegg er det en rekke tilsetningsstoffer i form av surhetsregulerende midler, stabilisatorer og søtningsmidler. Drikken er tilsatt mineralene kalium og magnesium, og vitaminene E, vitamin B6 og vitamin B12.

Tilsetningsstoff: Funn overrasket forskerne

Vitaminer i vann kan ikke veie opp for et usunt kosthold.
Vitaminer i vann kan ikke veie opp for et usunt kosthold. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Produkter som selges fra utenlandske nettsteder kan ikke kontrolleres av Mattilsynet. Det ser ut til at man fortsatt kan få kjøpt noen varianter av PRIME med flere vitamintilsetninger via nettbutikker (70-100 kroner per flaske), men de koffeinholdige variantene klarte jeg ikke å oppdrive, det virker som de ikke selges lenger.

Sist testet: Frukten som vil erstatte kjøtt

Hva smaker det?

Jeg skjønner ikke at noen frivillig betaler for dette, i min gane smaker det skikkelig vondt! Som saft med en utrolig kunstig smak. Av de to variantene jeg smakte, Lemon Lime og Blue Raspberry, synes jeg Lemon Lime var minst vond, men begge gikk i vasken etter et par slurker for min del.

Se hva importøren av PRIME til Norge svarer om drikken lenger ned.

Jeg testet PRIME på ungene også, som tross alt er mer i målgruppen for disse drikkene. 13-åringen og hennes venninne var ikke overbeviste. De syntes drikkene smakte litt som saft med en noe ubehagelig ettersmak, og de ville heller valgt iste eller brus, hvis de skulle kjøpt drikke for 30 kroner i butikken. 11-åringen ville heller ikke brukt penger på dette.

Minst vond smak.
Minst vond smak. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Alle var enige om at Lemon Lime hadde den mest akseptable smaken, og at Blue Raspberry var for intens. Ingen av ungene drakk opp det lille de hadde fått i glasset…

Hvor sunt er det?

Selv om man tilsetter litt vitaminer og mineraler i vannet, så blir det ikke automatisk noe sunnere av den grunn. Kanskje heller tvert imot.

En flaske PRIME gir faktisk dobbelt så mye B12 enn det som er dagsbehovet for en voksen. Drikken gir også nesten to og en halv ganger dagsbehovet av vitamin B6 og litt mer enn dagsbehovet (125 prosent) av vitamin E.

Nå skal det sies at det skal ganske mye til å få giftige overdoser av B-vitaminer, som er vannløselige og skilles ut i urinen, men trenger vi ekstra tilførsel fra en leskedrikk? Vitamin E er også lite toksisk, men personer som bruker blodfortynnende medisiner (Marevan) bør unngå høye doser av vitamin E da dette kan forsterke den blodfortynnende effekten.

Falt ikke i smak.
Falt ikke i smak. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Kokosvann i seg selv er for så vidt helt greit å drikke, men heller ikke det er noe helsekost som vi trenger. Kokosvann inneholder visstnok en del kalium, men det er et mineral du kan få i deg mye av gjennom å spise frukt og grønnsaker – så det vil være å foretrekke, da du får i deg flere næringsstoffer på kjøpet.

I PRIME får du også i deg flere tilsetningsstoffer i form av surhetsregulerende midler, stabilisatorer og søtstoffer. Så man kan kanskje konkludere med at du betaler for et ultraprosessert vann.

Omstridt tilsetningsstoff: Hva er greia med karregenan?

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor bærekraftig er det?

PRIME som selges i Norge er produsert i Nederland. Det finnes ikke noe bærekraftig i å frakte vann med tilsetningsstoffer til Norge, for så å selge dette til barn og unge som tror de får en «superdrikk» etter å ha sett drikken hos de populære influenserne. Jeg tenker at dette er å holde barn og unge for narr. Jeg ville heller spart de pengene eller brukt dem på noe annet. I Norge er vi så heldige at vi har godt, rent og gratis vann i springen.

Konklusjon:

PRIME er en ultraprosessert drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris (og en ubehagelig smak). Ren slakt fra meg der altså.

Å drikke en leskedrikk med noen få utvalgte vitaminer er ikke veien å gå for å sikre inntaket av viktige vitaminer i kostholdet, og det vil ikke kunne veie opp for et ellers usunt eller næringsfattig kosthold. Det beste vil alltid være å få i seg variert mat som sikrer behovet for vitaminer og mineraler.

Greia med PRIME er altså at drikken er laget av to av de største YouTube-stjernene i verden, og det tjener de gode penger på – til tross for at drikken egentlig ikke har noe for seg, annet enn å slukke tørsten.

Kronikk: Influensere har også et samfunnsansvar

– Ikke unikt

Det er Conaxess Trade som nå importerer drikken til Norge. I en e-post til Vektklubb skriver markedsansvarlig Henriette Dahl Kjørsvik følgende:

«PRIME Hydration er en leskedrikk tilsatt elektrolytter (slik som magnesium, utvalgte vitaminer og kalium) tilpasset norske regler og forskrifter. Dette er en tørsteslukker på lik linje med andre tilsvarende produkter på markedet.

Det er ikke unikt for PRIME at det står kjente profiler bak, eller er tilknyttet, store merkevarer.»

Hver av disse kostet 34 kroner hos Rema.
Hver av disse kostet 34 kroner hos Rema. Foto: Eli Anne Myrvoll / Vektklubb

Næringsinnhold

Per 100 ml og per flaske:

Energi: 4 kcal
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 1 gram hvorav <0,5 fram sukkerarter
Protein: 0 gram
Salt: 0,02 gram
Tilsatt 3 mg vitamin E, 0,68 mg B6, 0,96 mikrogram B12, 140 mg kalium og 24,8 mg magnesium.

En flaske gir 20 kcal.

Innholdet av vitaminer og mineraler tilsvarer følgende andel av anbefalt dagsinntak for voksne:

 • Vitamin E: 125 %
 • Vitamin B6: 243 %
 • Vitamin B12: 192 %
 • Kalium: 35 %
 • Magnesium: 33 %

Sammenlignet med lignende drikker per 100 ml:

 • Red Bull energidrikk: 46 kcal, 0 gram fett, 11 gram karbohydrater hvorav 11 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,1 gram salt. Inneholder vanlig sukker, koffein og aminosyren taurin. Tilsatt B-vitaminene niacin, pantotensyre, B6 og B12.
 • YT sportsdrikk sitrus: 24 kcal, 0 gram fett, 6 gram karbohydrater hvorav 4 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,2 gram salt. Inneholder vanlig sukker. Er tilsatt mineralene kalium, kalsium og magnesium.
 • Powerade: 18 kcal, 0 gram fett, 4,1 gram karbohydrater hvorav 4,1 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,1 gram salt. Tilsatt vitamin B6. Inneholder dekstrose (sukkerarter) og søtstoffer.
 • Vitamin Well Awake: 17 kcal, 0 gram fett, 4,2 gram karbohydrater hvorav 4,2 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,03 gram salt. Inneholder fruktsukker og koffein. Er tilsatt B-vitaminene niacin, folsyre, B12 og pantotensyre, samt vitamin D og E.
 • Nocco Limon: 3 kcal, 0 gram fett, 0 gram karbohydrater, 0,8 gram protein og 0, gram salt. Inneholder søtstoffer, BCAA (aminosyrer), og koffein. Tilsatt vitaminene niacin, B6, folsyre, biotin, B12 og D-vitamin.
 • Powerade Zero: 1 kcal, 0 gram fett, 0 gram karbohydrat, 0 gram protein, 0,1 gram salt. Tilsatt vitamin B6.

Tips matspaneren

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i VGs nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her