Jackfrukt: Er det en sunn kjøtterstatning?
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
PRIME er en drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris og en ubehagelig smak, synes Vektklubbs matspaner.
PRIME drikkene ble revet ut av butikkhyllene, til tross for en pris på 150-200 kroner for en halvliter, da den ble lansert i vår – takket være to verdenskjente influensere.
De første variantene inneholdt imidlertid for mye koffein samt for mye vitamin A, som brøt med det norske regelverket, og at den ikke var tillatt. Mattilsynet sa i mai at drikken i verste fall kunne medføre en helserisiko.
I sommer kom en ny variant tilpasset norske regler, denne gang uten koffein og A-vitamin, men med små mengder andre vitaminer, til en betydelig lavere pris, rundt 30-35 kroner flasken.
Men hva er egentlig greia med PRIME, og er det verdt pengene?
Den nye PRIME Hydration, tilpasset det norske markedet, markedsføres nå som en forfriskende leskedrikk.
Drikken består av vann og 10,5 prosent kokosnøttvann. I tillegg er det en rekke tilsetningsstoffer i form av surhetsregulerende midler, stabilisatorer og søtningsmidler. Drikken er tilsatt mineralene kalium og magnesium, og vitaminene E, vitamin B6 og vitamin B12.
Tilsetningsstoff: Funn overrasket forskerne
Produkter som selges fra utenlandske nettsteder kan ikke kontrolleres av Mattilsynet. Det ser ut til at man fortsatt kan få kjøpt noen varianter av PRIME med flere vitamintilsetninger via nettbutikker (70-100 kroner per flaske), men de koffeinholdige variantene klarte jeg ikke å oppdrive, det virker som de ikke selges lenger.
Sist testet: Frukten som vil erstatte kjøtt
Jeg skjønner ikke at noen frivillig betaler for dette, i min gane smaker det skikkelig vondt! Som saft med en utrolig kunstig smak. Av de to variantene jeg smakte, Lemon Lime og Blue Raspberry, synes jeg Lemon Lime var minst vond, men begge gikk i vasken etter et par slurker for min del.
Se hva importøren av PRIME til Norge svarer om drikken lenger ned.
Jeg testet PRIME på ungene også, som tross alt er mer i målgruppen for disse drikkene. 13-åringen og hennes venninne var ikke overbeviste. De syntes drikkene smakte litt som saft med en noe ubehagelig ettersmak, og de ville heller valgt iste eller brus, hvis de skulle kjøpt drikke for 30 kroner i butikken. 11-åringen ville heller ikke brukt penger på dette.
Alle var enige om at Lemon Lime hadde den mest akseptable smaken, og at Blue Raspberry var for intens. Ingen av ungene drakk opp det lille de hadde fått i glasset…
Selv om man tilsetter litt vitaminer og mineraler i vannet, så blir det ikke automatisk noe sunnere av den grunn. Kanskje heller tvert imot.
En flaske PRIME gir faktisk dobbelt så mye B12 enn det som er dagsbehovet for en voksen. Drikken gir også nesten to og en halv ganger dagsbehovet av vitamin B6 og litt mer enn dagsbehovet (125 prosent) av vitamin E.
Nå skal det sies at det skal ganske mye til å få giftige overdoser av B-vitaminer, som er vannløselige og skilles ut i urinen, men trenger vi ekstra tilførsel fra en leskedrikk? Vitamin E er også lite toksisk, men personer som bruker blodfortynnende medisiner (Marevan) bør unngå høye doser av vitamin E da dette kan forsterke den blodfortynnende effekten.
Kokosvann i seg selv er for så vidt helt greit å drikke, men heller ikke det er noe helsekost som vi trenger. Kokosvann inneholder visstnok en del kalium, men det er et mineral du kan få i deg mye av gjennom å spise frukt og grønnsaker – så det vil være å foretrekke, da du får i deg flere næringsstoffer på kjøpet.
I PRIME får du også i deg flere tilsetningsstoffer i form av surhetsregulerende midler, stabilisatorer og søtstoffer. Så man kan kanskje konkludere med at du betaler for et ultraprosessert vann.
Omstridt tilsetningsstoff: Hva er greia med karregenan?
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
PRIME som selges i Norge er produsert i Nederland. Det finnes ikke noe bærekraftig i å frakte vann med tilsetningsstoffer til Norge, for så å selge dette til barn og unge som tror de får en «superdrikk» etter å ha sett drikken hos de populære influenserne. Jeg tenker at dette er å holde barn og unge for narr. Jeg ville heller spart de pengene eller brukt dem på noe annet. I Norge er vi så heldige at vi har godt, rent og gratis vann i springen.
PRIME er en ultraprosessert drikk med en rekke unødvendige tilsetningsstoffer til en dyr pris (og en ubehagelig smak). Ren slakt fra meg der altså.
Å drikke en leskedrikk med noen få utvalgte vitaminer er ikke veien å gå for å sikre inntaket av viktige vitaminer i kostholdet, og det vil ikke kunne veie opp for et ellers usunt eller næringsfattig kosthold. Det beste vil alltid være å få i seg variert mat som sikrer behovet for vitaminer og mineraler.
Greia med PRIME er altså at drikken er laget av to av de største YouTube-stjernene i verden, og det tjener de gode penger på – til tross for at drikken egentlig ikke har noe for seg, annet enn å slukke tørsten.
Kronikk: Influensere har også et samfunnsansvar
Det er Conaxess Trade som nå importerer drikken til Norge. I en e-post til Vektklubb skriver markedsansvarlig Henriette Dahl Kjørsvik følgende:
«PRIME Hydration er en leskedrikk tilsatt elektrolytter (slik som magnesium, utvalgte vitaminer og kalium) tilpasset norske regler og forskrifter. Dette er en tørsteslukker på lik linje med andre tilsvarende produkter på markedet.
Det er ikke unikt for PRIME at det står kjente profiler bak, eller er tilknyttet, store merkevarer.»
Per 100 ml og per flaske:
Energi: 4 kcal
Fett: 0 gram
Karbohydrat: 1 gram hvorav <0,5 fram sukkerarter
Protein: 0 gram
Salt: 0,02 gram
Tilsatt 3 mg vitamin E, 0,68 mg B6, 0,96 mikrogram B12, 140 mg kalium og 24,8 mg magnesium.
En flaske gir 20 kcal.
Innholdet av vitaminer og mineraler tilsvarer følgende andel av anbefalt dagsinntak for voksne:
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.
Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i VGs nettbutikk (fri frakt!)
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Har du hørt om jackfrukt? Den tropiske frukten har visstnok en tekstur og smak som gjør at det kan erstatte kjøtt. Men er det godt eller sunt? Vektklubbs matspaner har testet.
AXA havrering mandel og hasselnøtt blir ingen ny favoritt hos matspaneren. Hun oppfordrer heller til å velge vanlige havregryn fremfor ultraprosesserte frokostblandinger.
Sunt til middag, fastslår matspaneren! Men er det på grunn av middagsbollene av fisk, tilbehøret eller sammensetningen? Les vurderingen.
Dette må regnes som godteri med mye fett og sukker, slår matspaneren fast.
Slankefavoritten kommer nå med vaniljesmak, men ble ingen hit hos Vektklubbs matspaner.
Norges mest kjente treningsinfluenser, Funkygine, samarbeider med Peppes Pizza for å lage en sunnere hverdagspizza. Men er den egentlig et bedre alternativ når det gjelder smak og ernæring?