Du blir nok overrasket over ingredienslisten!

Nytt «sjokoladepålegg»: – Sunnere enn Nugatti

Publisert: 2022-10-12 15:37

Er du villig til å ofre litt på smak og konsistens er Sjokao sjokoladepålegget for deg som vil ta et litt sunnere valg!

Sjokoladepålegg av hvite bønner og søtpotet? Ja, du leste riktig. Mills har i sin Plantego’-serie nettopp kommet med en ny type pålegg med smak av kakao.

Denne måtte jeg bare teste.

Innhold:

Pålegget består av 47 prosent hvite bønner, rapsolje, sukker, søtpotet, kakaopulver, vann, konserveringsmidlene natriumbenzoat og kaliumsorbat (se avsnitt nederst i saken), salt og aroma.

Pris: Cirka 33 kroner for et glass med 165 gram Sjokao. Produktet står i kjøledisk.

Hva smaker Sjokao?

I tillegg til at jeg har smakt pålegget selv, har jeg også testet det på både en ekstra voksen og en liten flokk unger i løpet av høstferien. Sjokao har en ganske tydelig kakaosmak. Utover det fikk jeg kommentarer som dette:

– Det smaker som browniedeig.
– Smaker kakefyll.
– Ligner sjokolademousse.
– Minner om det flytende som er inni sjokoladefondant.
– Det smaker som sjokoladekakerøre.

Konsistensen er litt mer flytende eller kremete enn den mer velkjente nugattien, og den oppleves også litt kornete.

Kakaosmaken er fremtredende og gjør at pålegget smaksmessig minner mer om Sjokade enn om Nugatti og Nutella. Det var kanskje meningen også, navnet Sjokao tatt i betraktning. Jeg kjenner ingenting i smaken som minner om hverken bønner eller søtpotet, så de er godt kamuflert i kakaosmak.

– Jeg må si meg enig i at dette minner både i smak og konsistens mest om sjokoladekakerøre.

Jeg er litt usikker på hvem som er i målgruppen her, er det voksne eller barn, eller begge deler?

I mitt testpanel var dessverre hverken voksne eller barn helt overbevist, selv om ingen syntes det smakte vondt. Det var bare ikke godt nok smaksmessig til å erstatte de velkjente traverne Sjokade og Nugatti.

Derfor tenker jeg kanskje at dem som velger dette pålegget er dem som liker smaken av kakao og samtidig er villig til å ofre litt på smak og konsistens for å få et sunnere sjokoladepålegg. Kanskje dette kan være noe for unge voksne som fortsatt liker sjokoladepålegg, men er blitt litt mer bevisst på sunnhetsgraden i matvarer enn det barn er?

20 gram sjokao gir et raust lag på brødskiven og inneholder cirka 55 kcal. Til sammenligning vil ferdigskåret osteskive (15 gram) cirka 50 kcal.

Hvor sunt er det?

Det er liten tvil om at dette pålegget er en god del sunnere enn de vanlige sjokoladepåleggene. Her får du en god dose hvite bønner, som jo er veldig sunt i seg selv. Pålegget har få ingredienser, og består stort sett av rene råvarer, bortsett fra konserveringsmidlene som er tilsatt for å gi økt holdbarhet.

Pålegget inneholder en del tilsatt sukker, men likevel mye mindre sukker enn de allerede nevnte Nugatti, Nutella og Sjokade som alle har sukker som første ingrediens i listen.

Innholdet av salt er trygt under 1 gram per 100 gram vare. Innholdet av rapsolje er nokså høyt (ingrediens nummer to i listen). Rapsolje er sunt fett, men jeg lurer på om konsistensen kunne vært noe fastere (og dermed bedre i min gane), om oljeinnholdet var en anelse lavere.

Mills skal ha kudos for at de virkelig prøver å gi oss noen sunne påleggsalternativer. Om Sjokao er kommet for å bli, gjenstår å se. Jeg har tidligere testet de andre grønnsakspåleggene i denne Plantego’serien. Jeg tror muligens de kommer til å overleve Sjokao på markedet. Men det er godt mulig, og bare gledelig, om jeg tar feil, altså om Sjokao er kommet for å bli.

Litt i overkant av 30 kroner for et glass Sjokao. Hvis vi tar utgangspunkt i at en skive bruker 20 gram pålegg, rekker det til cirka 8–9 skiver. Det blir 3–4 kroner per skive.

Hvor bærekraftig er det?

Bønner og andre belgfrukter er både sunne og bærekraftige. Vi kan alle med fordel øke inntaket av belgfrukter, og hvis det å lage pålegg av belgfrukter er med på å øke bruken av disse, så er jo det bra. Jeg håper imidlertid av folk også kan spise mer belgfrukter i sin rene form, da det vil være enda sunnere og mer bærekraftig.

Tidligere testet: Plantego’ bønnesalater

Plantego’ pålegg er produsert i Norge, men Mills skriver ingenting om opprinnelsesland til selve ingrediensene på pakningen. Vi har ingen storskala dyrking av hverken søtpotet eller hvite bønner i Norge, så disse ingrediensene er nok importert fra andre land.

Kanskje kunne Mills klart å lage et tilsvarende produkt av norske poteter og bondebønner? Jeg vet ikke om det er mulig å få til i forhold til smak og konsistens, men det hadde jo vært gøy om vi kunne utnytte mer av de norskproduserte matvarene til dette og tilsvarende produkter.

Hvor mange kalorier er det i Sjokao?

Næringsinnhold per 100 gram vare:

 • Energi: 275 kcal
 • Fett: 17 gram, hvorav 1,5 gram er mettet fett
 • Karbohydrater: 24 gram hvorav 17 gram sukkerarter
 • Protein: 4 gram
 • Kostfiber: 5 gram
 • Salt: 0,7 gram

En porsjon til en brødskive (20 gram) gir cirka 55 kcal.

Sammenlignet med lignende pålegg:

Her har Vektklubb rangert lignende pålegg fra høyest til lavest kaloriinnhold per 100 gram. Det sier ikke nødvendigvis noe om hvilket pålegg som er «mest» eller «minst» sunn. Peanøttsmør som har høyest kaloriinnhold er for eksempel et pålegg som er lite prosessert og inneholder nesten bare peanøtter i tillegg til at det er proppfullt av sunne fettsyrer.

 • Plantego’ økologisk peanøttsmør: 610 kcal, 48 gram fett hvorav 8 gram mettet fett, 14 gram karbohydrater hvorav 6 gram sukkerarter, 26 gram protein, 8 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
 • Nutella: 546 kcal, 31,6 gram fett hvorav 11 gram mettet fett, 57,6 gram karbohydrat hvorav 56,8 gram sukkerarter, 6 gram protein og 0,1 gram salt.
 • Nugatti original: 526 kcal, 28 gram fett hvorav 3,4 gram mettet fett, 62 gram karbohydrater hvorav 61 gram sukkerarter, 4,6 gram protein og 0,2 gram salt.
 • Nugatti Zero (uten tilsatt sukker): 504 kcal, 35 gram fett hvorav 4,6 gram mettet fett, 28 gram karbohydrat hvorav 11 gram sukkerarter, 6,8 gram protein og 0,2 gram salt.
 • Sjokade: 381 kcal, 19 gram fett hvorav 13 gram mettet fett, 43 gram karbohydrat hvorav 40 gram sukkerarter, 1,1 gram protein, 18 gram kostfiber og 0,1 gram salt.
 • Plantego’ grønnsakpålegg avokado og kikerter: 185 kcal, 14 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 9 gram karbohydrater hvorav 1 gram sukkerarter, 4 gram protein, 3 gram kostfiber og 0,7 gram fett.
 • Plantego’ grønnsakpålegg grillet paprika og kikerter: 90 kcal, 1,4 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 12 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 5 gram protein, 4 gram kostfiber og 1 gram salt.

Fakta om konserveringsmidlene:

Natriumbenzoat er natriumsaltet til benzosyre og har E-nummer E211. Det tilsettes for å hindre vekst av sopp og bakterier.

Bruk av benzosyre i mat- og drikkevarer har periodevis fått noe negativ oppmerksomhet da det er rapportert å kunne gi overfølsomhetsreaksjoner i huden som elveblest, hovne slimhinner og eksem.

Benzosyre kan også binde seg til aminosyren glycin i kroppen, noe som kan redusere kroppens tilgang til denne aminosyren. Forsøk på dyr har vist at et for høyt inntak kan gi utslag i redusert vekstutvikling.

Ifølge Mattilsynet skal stoffet være ufarlig i de mengder det er tillatt å bruke i mat. Natriumbenzoat har vært mye brukt i brus, mens man i naturen finner store mengder benzosyre i tyttebær og tranebær.

Kaliumsorbat er kaliumsaltet av sorbinsyre og har E-nummer E202. Kaliumsorbat hindrer gjæring og soppvekst, og er et mye brukt konserveringsmiddel i mat- og drikkevarer.

I sin rene form kan også dette saltet irritere hud og øyne, men ikke i de små mengdene som brukes i mat. I naturen finnes noe kaliumsorbat i bær.

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

 • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her