Litt er bedre enn ingenting, mener Vektklubbs vanecoach Andreas Lycke. Og da er det fint å finne enkle grep du klarer å gjennomføre i lang tid.
Litt er bedre enn ingenting, mener Vektklubbs vanecoach Andreas Lycke. Og da er det fint å finne enkle grep du klarer å gjennomføre i lang tid. Foto: Andreas Lycke / Vektklubb

Livsstilsendring: Små vaner kan gi store resultater på sikt

Andreas Lycke, vanecoach
Publisert: 2023-09-22 14:51

«Alt eller ingenting»-tankegangen kan være ødeleggende dersom du skal lykkes med å legge om livsstilen.

Når vi skal gjøre endringer som å spise sunnere eller trene mer, tenker vi ofte at vi må gjøre mye for at det skal være noe poeng. Det gjelder særlig hvis du er vant til å stille høye krav til deg selv eller ønsker rask fremgang.

Problemet med ambisiøse vaner, «alt eller ingenting», er at de krever mye. Det er vanskelig å lykkes når tiden er knapp, overskuddet fraværende og dagen ikke blir som planlagt. Noe som skjer ofte for de fleste av oss.

Hvis vi gang på gang mislykkes med å gjennomføre det vi har sett for oss, er det nærmest umulig å holde motivasjonen oppe.

Men selv små vaner, som et litt sunnere måltid eller en kort tur eller treningsøkt, har stor verdi.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Mestring gir motivasjon

Hver gang du lykkes med å gjennomføre det du har som mål, også når det er en liten vane, får du en mestringserfaring. Det gir deg større selvtillit, fordi du ser at det er mulig å endre vaner. Mestringsfølelsen og troen på at du kan lykkes er så viktig for motivasjonen.

Du kan forsterke godfølelsen ved å fortelle deg selv at du får til noe bra, hver gang du følger en god vane. Da trener du også på å snakke vennlig og oppmuntrende til deg selv – det er det mange av oss som trenger å bli bedre på!

Én god vane lager en positiv kjede-effekt

En god vane kan skape positive ringvirkninger som gjør at du automatisk tar bedre valg. Se på det som en sporveksler – når du handler annerledes i en situasjon, får det dagen inn på en annen, og bedre, kurs.

Vaner eksisterer ikke i et vakuum – hva du gjør i en situasjon påvirker hvordan du føler deg og hvilke valg du tar etterpå.

For eksempel:

  • En liten tur eller treningsøkt gir overskudd som gjør det lettere å ta sunne matvalg.
  • Hvis du legger deg et kvarter før, blir du mer opplagt neste dag, så det blir lettere å dra på trening eller stå imot søte fristelser.
  • Et par gode vaner om morgenen løfter humøret, og påvirker hvilke valg du tar resten av dagen.
Litt frukt eller grønt til hvert måltid kan være en god vane.
Litt frukt eller grønt til hvert måltid kan være en god vane. Foto: Andreas Lycke

Verdien av små vaner

Hvis du vil gå ned i vekt, kan du følge en matplan eller kur der du sparer i snitt 1000 kcal hver dag – totalt 7000 kcal på en uke.

Du må endre mange vaner samtidig, spise lite, nekte deg mange ting og være «superfokusert» hele tiden. Hvis du klarer å følge planen, går vekten ned cirka en kilo i uken. Det er ikke umulig, men krever høy innsats.

Du kan også spare 1000 kcal hver uke, i snitt 150 kcal per dag, ved å endre en til to konkrete vaner. Det kan være å spise en litt mindre porsjon til middag, redusere (ikke kutte ut) mengden snop i helgen, unngå småspising om ettermiddagen eller bytte søtsaker med sunn kveldsmat på hverdager.

Slike endringer er enklere å gjennomføre, fordi du bare trenger å være fokusert i situasjonen du skal følge den gode vanen, for eksempel til middag eller om kvelden. Resten av tiden kan du fortsette som før.

Vekten går naturligvis saktere nedover enn på en streng kostplan, men du får fremgang når du følger den gode vanen i lang tid. 150 kcal mindre hver dag kan bli flere kilo i løpet av et år.

Jeg oppfordrer deg til å finne en til tre små, konkrete vaner du kan sette i gang med allerede i dag.

Klar tale: – Ikke vent på at motivasjonen skal komme

BMI-kalkulator: Regn ut din BMI

Legg inn nåværende vekt, høyde og ønsket vekt, så får du vite din BMI og når du kan nå ditt mål.

cm
kg
kg

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i VGs nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her