Stine Haslestad, tidligere «bakekona», trives godt på kjøkkenet.

Min sunne hverdag: Stine Haslestad

Publisert: 2023-07-14 07:27

Er det en ting matblogger Stine Haslestad må ha hver dag er det sjokolade. Hun har også et triks for å klare å nyte passe lite.

I spalten Min sunne hverdag snakker Vektklubb med spreke, sunne og inspirerende folk om trening, kosthold, helse og motivasjon. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Ingeborg Vesterås Øveraasen, Marthe Kristoffersen og Mariann Deila.

Stine Haslestad (36) var kresen som barn. Når hun tenker tilbake på matfrykten for grønnsaker er det smått utrolig at hun i dag ønsker å spre sunn og fargerik matglede for både store og små.

Det er drøyt 12 år siden hun la om livsstilen med motivasjon for å gå ned i vekt. I 2011 startet hun opp matbloggen «Bakekona» der hun delte oppskrifter på søt bakst, der sukker ble byttet ut med kunstig søtning. Etter hvert som årene gikk innså Stine at kosthold handler om mer enn kalorier og vekt. Hva vi spiser påvirker helsen og det ville hun lære mer om.

Spol frem til i dag, og Stine står med en fullført bachelorgrad i ernæring.

– Jeg brenner for at barn og unge skal få gode matvaner tidlig. Selv dro jeg med meg matfrykt godt inn i voksen alder, og brukte lang tid på å lære å like grønnsaker, forteller hun Vektklubb.

Her er Vektklubb på besøk hjemme hos Stine i 2013 i forbindelse med en artikkel om sukkerfri julebakst.

Vi har fått lov til å stille Stine spørsmål om hennes sunne hverdag:

– Hva har du alltid i kjølekskapet?

– Egg, cottage cheese, gresk yoghurt, kefir, gulost, diverse frukt og grønnsaker og hummus. Egentlig ganske mye mer, men det kan bli en lang liste, ler hun.

– Du er glad i meieriprodukter?

– Ja, før drakk jeg ikke melk, eller valgte alltid magert, mens nå har jeg melk i alt mulig.

– Hva endret seg?

– Fokuset gikk over til kvaliteten av mat fremfor bare kalorier.

– Hva spiser du helst til frokost?

– En skål med gresk yogurt, kefir, diverse bær, granola og hjemmelaget mandelsmør. En kopp kaffe med steamet melk ved siden av.

– Hvordan lager du mandelsmør, er det noe du gjør ofte?

– Jeg lager det kanskje en til to ganger i måneden, og det er kjempelett. Jeg fyller en langpanne med mandler og har i ovn i cirka 10 minutter. Så oppi en food prosessor til det får riktig konsistens og over på et norgesglass som jeg har stående på kjøkkenbenken. Kanskje har jeg også i litt kardemomme eller kanel og en klype havsalt.

Oppskrift: Se Stines mandelsmør

– Det hørtes godt ut!

– Ja, jeg prøver å lage opp store porsjoner når jeg først er i gang. Det gjør jeg egentlig med mye annet også. Lager opp stort og fryser ned halvparten til senere. Fryseren er min beste venn!

– Smart, hva pleier du ofte å fryse ned?

– Det kan være matvarer, for eksempel om jeg kjøper avokado i nett, så moser jeg det sammen og har i isbitbeholder. Så kan jeg ha i smoothie senere. Eller om jeg lager matpakkevafler så fryser jeg ned noen til senere. Alt av rester som ikke spises havner i fryseren og så kan vi ha «tapasmiddag» senere.

– Har du noen favorittmiddager som er raske og enkle å lage?

– Omelett med ost og skinke, og en salat ved siden av, eller wok med grønnsaker, kyllingfilet og for eksempel kokosmelk.

Kjapp middag: Omelett med spinat og røkelaks toppet med fersk dill og en syrlig kremost-dressing.

– Nå som det er sommer, hva er typisk sommermat for deg?

– Varierte salater med mye smak, melon og fetaost, brokkolisalat, potetsalat der jeg koker opp potet og blander med pesto eller hummus. Et tips er å kutte opp en del grønnsaker på forhånd og ha i bokser med lokk, så man raskt bare kan slenge sammen en salat, eller plukke litt ferdig kuttet paprika til brødskiven.

– Hva slenger du på grillen i sommer?

– Det må bli kyllingfilet eller fiskeburger.

– Hvis du er på farten og er sulten, hva spiser du da?

– Kokt egg, oppkuttede grønnsaker og hummus. Chiapudding og bær, og eventuelt nøtter i en liten boks. Banan og en boks med nøtter. Hjemmelaget smoothie på termos.

– Er det noe du aldri spiser?

– Jeg har ikke noe «nei-mat», men velger heller å ha fokus på mat som gir meg god energi. Når det gjelder smak og konsistens kommer ikke blåskjell og krabbe på topplisten over mat jeg spiser.

– Har du en «guilty pleasure»?

– Alt med salt karamellsaus, hvetebakst eller kaker med vaniljekrem. Solskinnsbolle er min favoritt.

– «Noe med gult i» er en favoritt her på kontoret også.

– Jeg har et spørsmål til deg, hvordan spiser du det gule?

– Vi pleier å dele de i to eller fire, så da prøver jeg å få litt gult med på hver bit.

– Jeg pleier alltid å spare det beste til sist. Jeg forstår meg ikke på de som spiser vaniljekremen først!

Søt bakst med vaniljekrem er en av Stines favoritter. Helst «noe med gult».

– Hva med sjokolade, hvordan er ditt forhold til sjokolade?

– Jeg spiser en liten bit sjokolade hver dag. Gjerne til morgenkaffen, men da passer jeg på å gjøre ingenting annet, og virkelig nyte stunden. Jeg spiser litt hver dag fordi jeg klarer å stoppe med den ruten.

– Hva gjør du hvis du får skikkelig lyst på sjokolade om kvelden?

– Hvis jeg må ha sjokolade så kan jeg blande kakao med kesam eller cottage cheese i en skål, og ha på litt hakkede salte nøtter. Det er en kjempegod kombo!

– Har du noe triks for å dempe søtsug?

– En fruktig kopp te (koffeinfri variant på kvelden). Smakstilsatt vann med agurk eller skiver av ulike sitrusfrukter. Jeg elsker bær, så for meg er det naturlig godis jeg alltid tilgjengelig i kjøleskapet eller fryseren.

– Når legger du deg på kvelden?

– Legger meg rundt kl. 23.00-23.30 og står opp kl. 07.00-07.30. I helgene forskyves ofte dette tidspunktet en times tid, men jeg prøver å opprettholde omtrent samme tidspunkt.

– Hva er god form for deg?

– Å ha en kropp som kan være fysisk aktiv i hverdagen med hus og familie, og hvor man føler på overskudd til å utfordre kroppen gjennom ulike treningsøkter.

– Hva liker du best å trene?

– Det går litt i perioder, men har fokus på å være i bevegelse hver dag. En treningsuke består av alt fra tung styrketrening, intervall på mølle, romaskin, yoga og daglig gåtur ute.

– Hvordan sniker du inn bevegelse i hverdagen?

– Det må planlegges og prioriteres. Daglig bevegelse har blitt like viktig for meg som det å pusse tenner. Er jeg presset på tid, krever det at jeg er litt mer kreativ med økten og justerer målet deretter. Jeg bruker også beina som fremkomstmiddel så ofte det lar seg gjøre.

– Hvordan blir det i sommer og med ferietid, er du i bevegelse hver dag?

– Synes det er deilig å starte dagen med 15 minutter med yoga for å få bevegelse og sirkulasjon. Jeg pakker også med meg treningsstrikk på reise. Lek er naturlig når man har barn, enten på trampolina, på stranda, sette på musikk å danse eller at hele gjengen tar en kortstokkøkt på stuegulvet.

– Hvilke øvelser gjør dere da?

– I hvert fall ikke burpees! Det er viktig at det er på barnas premisser og at de får velge øvelser. Det er for eksempel knebøy, pushups, skøytehopp, «mountain climbers» eller «kettlebell»-sving med en vektskive.

– Har du en styrkeøvelse som er din favoritt når du trener?

– Markløft! Jeg husker fortsatt hvor gøy det var første gangen jeg løftet over 100 kilo opp fra bakken!

– Wow! Hva motiverer deg og hvordan holder du motivasjonen oppe?

– Å være sterk og fleksibel, både fysisk og mentalt. Når jeg vedlikeholder gode rutiner med trening, bevegelse og restitusjon, merker jeg så godt at jeg takler hverdagen mye bedre. Bevegelse gir meg bedre søvn og skarpere topplokk, og nok søvn gir meg energien til å utføre de aktivitetene jeg ønsker. Alt henger sammen, og valg jeg tar i dag vil bidra til en god helse her og nå, men også for fremtiden.

– Til slutt; hva er ditt beste råd for å ha det bra med deg selv?

– Sett deg selv høyt på «to do»-listen hver dag. Skap rutiner hvor du får inn bevegelse gjennom dagen, og dette er spesielt viktig for oss som har en arbeidshverdag som foregår mye foran pc. Ha i tillegg fokus på søvn, dagslys og næringsrik mat. Alt henger sammen, så fyll opp dagene med god energi og et lekent sinn. Vi er hele tiden i endring, så pass på å gi slipp på gamle ting underveis,. Dette kan være både fysiske ting som klær eller gamle tankemønster. For meg skapte negative tanker et indre stress, som for gjorde livsstilsendring vanskeligere. Vær en god støttespiller for deg selv, og legg bort «alt eller ingenting»-tankegangen. Livet går opp og ned, så ikke ha for strenge regler i hverdagen. Husk at veien til målet også skal være gøy

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her