MINDRE USUNNE: Kjøttfrie pølser er bra for bedre for planeten og helsen.

Matspaneren: Finsbråten Meatfree Veggis pølser

Publisert: 2018-08-10 15:10

Selv om også veggispølser er ferdigmat er de utvilsomt sunnere enn vanlig pølser. 

Det kommer stadig noen nye vegetarprodukter og kjøtterstatninger på markedet, og bra er det, all den tid vi er fullt klar over at det å redusere kjøttforbruket vårt er noe av det viktigste og mest effektfulle vi som enkeltindivider kan gjøre for å begrense klimautslipp i forbindelse med matproduksjon.

Det er dessuten veldig bra for helsen å redusere kjøttforbruket. Så kjøttkutt er vel hva vi kan kalle en vinn-vinn-situasjon for både oss selv og planeten.

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Men for at stadig flere skal redusere kjøttforbruket sitt, så holder det dessverre ikke med bare gode argumenter. Det vi erstatter kjøttet med må smake godt også. Mye plantebasert mat, som slett ikke behøver ligne kjøtt, er veldig smakfullt i manges ganer, men mange ønsker fortsatt smaken av kjøtt, burgere og pølser, og da er det fint å kunne ty til kjøttetterligninger.

Kjøttetterligninger har vært i butikkene i flere år, men de siste par årene synes jeg mange av produktene har blitt mer like den «ekte varen», både i smak og konsistens. I USA har de fått noe som kalles «Beyond Meat» og «Impossible burgers» som visstnok skal være skremmende likt kjøttburgere. Men inntil disse produktene kommer hit må vi nøye oss med det norske kjøledisker og frysedisker har å tilby.

Finsbråten, som for mange er en kjent pølseslakter, har en Meatfree-serie og har utvidet denne til nå å gjelde både burgere, nuggets, boller og pølser. Jeg har testet pølsene på hele familien for å se om de ble godkjent av barn og en mann som i utgangspunktet er veldig glade i «ekte» pølser.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Innhold:

Finsbråten sine veggispølser inneholder hovedsakelig vann, rapsolje, eggehvite og stivelse. I tillegg kommer salt, krydderier og fortykningsmidler. At pølsene inneholder eggehvite gjør at de ikke passer for veganer.

Hva smaker det?

Jeg har ikke spist vanlige pølser på over 15 år, så jeg er nok ikke den beste til å sammenligne smaken, men jeg synes dette er mistenkelig likt slik jeg husker at grillpølser smakte. Med ketchup, sennep og brød eller lompe så tenkte jeg at dette kan jeg nesten klare å lure folk til å tro er vanlige pølser.

GRILLET: Pølsene uten kjøtt er sunnere enn vanlige pølser.

Jeg prøvde de på mann og barn. Selvsagt ikke blindet da, mannen var fullt klar over hva han fikk, men både han og ungene spiste og mente at dette var helt innafor. Åtteåringen presterte til og med å si at «disse pølsene var gode». Mannen innrømmer at han ikke synes de når helt opp til vanlige pølser, men at de er såpass gode etterligninger at han godt kan legge de på grillen flere ganger hvis jeg insisterer. (Og det gjør jeg jo, jeg vil jo ikke at de skal spise altfor mye oppblandede kjøttprodukter som jeg er så smertelig klar over er noe av det mest usunne jeg kan servere barna mine.)

Hvor sunt er det?

Som jeg allerede har skrevet litt om: vi bør alle redusere kjøttforbruket vårt, og særlig inntaket av oppblandede kjøttprodukter, som nettopp pølser, fordi det er usunt. Oppblandede kjøttprodukter er særlig usunne for oss fordi de inneholder rødt kjøtt, mye mettet fett, mye salt og konserveringsmiddelet nitritt. I tillegg er noen pølsetyper røkt. Alle disse faktorene er med på å øke risikoen for flere kreftformer, ifølge Kreftforeningen.

Finsbråtens veggispølser er kjøttfrie, de er ikke røkt, de inneholder ikke nitritt og de inneholder nesten ikke mettet fett. Så at de er sunnere enn vanlige pølser, selv om også veggispølsene er ferdigmat, eller ultrabearbeidet mat om du vil, er jeg ikke i tvil om.

Finsbråten veggispølser gir litt mindre kalorier og betydelig mindre mettet fett enn vanlige grillpølser. Innholdet av protein og karbohydrat er nokså likt. Et minus er at veggispølsene inneholder mye salt. Faktisk så inneholder de litt mer salt enn Finsbråtens vanlige grillpølser (2,2 gram i veggispølser mot 1,9 gram i grillpølser). Kanskje kan de klare å redusere saltinnholdet litt uten at det går noe særlig på bekostning av smaken? Til sammenligning inneholder vegetarpølsene fra Hälsans kök og Anamma 1,5 gram salt.

Pris:

INNPAKKET: Du får fire pølser i en pakke.

En pakke med fire pølser (200 gram) koster cirka 40 kroner (på Meny).

Næringsinnhold per 100 gram:
201 kcal, 15 gram fett hvorav 1 gram er mettet fett, 6,5 gram karbohydrat, 9,5 gram protein og 2,2 gram salt. En pølse à 50 gram gir cirka 100 kcal.

Sammenlignet med lignende pølser:

-Finsbråten grillpølse: 244 kcal, 20 gram fett hvorav 8,6 gram er mettet fett, 6 gram karbohydrat, 10 gram protein og 1,9 gram salt.

-Gilde grillpølse: 222 kcal, 18 gram fett hvorav 6 gram er mettet fett, 5,6 gram karbohydrat, 9,5 gram protein og 1,7 gram salt.

-Nordfjord Pølsemakerens grillpølse: 253 kcal, 21 gram fett hvorav 8 gram er mettet fett, 6,4 gram karbohydrat, 9,5 gram protein og 1,9 gram salt.

-Gilde go’ og mager grillpølser: 147 kcal, 9 gram fett hvorav 3,3 gram er mettet fett, 3,9 gram karbohydrat, 12 gram protein og 1,7 gram salt.

-Prior grillpølser av kylling og kalkun: 155 kcal, 10 gram fett hvorav 2,9 gram er mettet fett, 6,2 gram karbohydrat, 10 gram protein og 1,8 gram salt.

-Soyapølse vegetar fra Hälsans kök: 224 kcal, 14 gram fett hvorav 1,5 gram er mettet fett, 5,5 gram karbohydrat, 18 gram protein og 1,5 gram salt.

-Anamma vegansk pølse: 178 kcal, 11 gram fett hvorav 0,9 gram er mettet fett, 4,3 gram karbohydrat, 13 gram protein og 1,5 gram salt.

Følg matspaneren på Instagram @matspaneren.

Andre matvarer Matspaneren har testet:

Dr. Oetkeres grønnsakspizza

NOCCO sukkerfri drikk med BCAA og koffein

Cevita Juice shots

YT Proteinvann - dyrt og unødvendig

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her