Ta i bruk høstens aller beste råvarer i matlagingen. Gulrøtter og beter er i sesong nå!

Lag sunne og lette supper med høstens råvarer

Publisert: 2017-09-22 11:27

Bruk sesongens råvarer som inspirasjon for middagsplanleggingen.

Det kan være både vanskelig og tidkrevende å hele tiden finne på nye retter og oppskrifter for å spise sunt. Ved å bruke sesongens råvarer som et utgangspunkt i matlagingen får du god variasjon gjennom året, samtidig som smaken er på sitt aller beste.

Supper er supre fordi de kan lages på høstens grønnsaker, inneholder få kalorier og er enkle å varme opp dagen etter om du lager en større porsjon. Kanskje du til og med varmer opp en porsjon til kveldsmat.

Her er tre gode supper som varmer:

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Høstens grønnsakssuppe

Oppskrift til 6 porsjoner, 265 kcal per porsjon

Grønnsakssuppe er en super måte å få brukt sesongens grønnsaker på. Du trenger egentlig ikke oppskrift, bare kutt opp de grønnsakene du liker best. Rotgrønnsaker som sellerirot, persillerot, pastinakk, kålrot og gulrot passer fint sammen og du bruker mange av rotgrønnsakene som har sin beste sesong om høsten. En varmende suppe smaker godt både til middag og kvelds når høsten er her. En grønnsakssuppe er basert på grønnsaker og har derfor lav energitetthet. Det betyr at du kan spise en stor porsjon uten at dette gir for mye energi. Den gir også masse vitaminer og mineraler for en billig penge.

Du trenger:
1 stk sellerirot
1 stk kålrot
2 stk persillerot
2 stk pastinakk
4 gulrøtter
6 poteter
1 stk hodekål
1 stor purre
4 stk terninger grønnsaksbuljong
3 l vann
salt og pepper

Slik gjør du:
1. Kutt alle grønnsakene i passe terninger, og surr på høy varme i litt smør eller olje. Du kan gjerne sløyfe smør og olje om du ønsker å holde suppen kalorifattig.
2. Tilsett vann og buljongterninger og la suppen småkoke til grønnsakene er møre.
3. Smak til med salt og pepper, og pynt gjerne med fersk persille.

Lagre oppskriften i dagboken (Kun for medlemmer).

Tomatbasert linsesuppe med grønnsaker

Oppskrift til 4 porsjoner, 326 kcal per porsjon.

Det er mange fordeler med å lage en stor porsjon tomatbasert suppe. En fordel er at en slik suppe tåler sterke smaker og blir en smaksbombe i seg selv. En annen fordel er at den er svært næringstett og bidrar med mange næringsstoffer kroppen har nytte av. Tomatprodukter som hakkede tomater og tomatpuré, gir blant annet mye lykopen som tomaten naturlig har et høyt innhold av. Lykopen er en antioksidant som blir lettere tilgjengelig når den er oppvarmet og sammen med fett.

Det vil si at kroppens absorpsjon av lykopen i en varm suppe som inneholder olje er høyere enn om vi spiser tomatene rå. Mengde olje kan justeres i forhold til smak og hva suppa skal brukes til. Skal retten brukes som middag, så kan mengde olje øke for å få det energiinnholdet og den metthetsfølelsen vi er ute etter.

Du trenger:
6 stk sjalottløk
2 stk løk
2 ss raps-/olivenolje
4 fedd hvitløk
4 stk gulrot
0,5 stk chili
4 cm ingefærrot
1 stk sellerirot
2 boks hakkede tomater
2 stk grønnsaksbuljong
1 boks tomatpuré
2 bokser røde linser
1 liter vann

Slik gjør du:
1. Kutt alle grønnsakene i passe terninger. Finhakk løk, hvitløk og chili.
2. Varm en gryte med olje. Fres løk, hvitløk og chili til løken har blitt blank og myk.
3. Tilsett tomatpuréen og la denne surre i gryta et par minutter før du tilsetter resten av grønnsakene og rører godt.
4. Tilsett vann og buljongterninger og la suppen småkoke til grønnsakene er møre.
5. Mos suppen med en stavmikser, og tilsett linsene til slutt som garnityr om du ønsker tyggemotstand i suppen.

Lagre oppskriften i dagboken (Kun for medlemmer).

Gulrotsuppe med ingefær

Oppskrift til 4 porsjoner, 411 kcal per porsjon.

En suppe der hovedingrediensen er sesongens ferske og smakfulle gulrøtter er en sikker vinner. Denne suppen kan gjøres sterk eller mild ved å justere mengde chili og ingefær avhengig av smakspreferanser. Denne suppen er også næringstett og er perfekt å bruke som middag, forrett eller kveldsmat på kjølige høstdager. Gulrot har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A ved behov. Vitamin A er nødvendig for et normalt syn og godt immunforsvar.

Du trenger:

6 ss raps-/olivenolje
3 løk
6 fedd hvitløk
1 kg gulrot
6 cm ingefærrot
2 røde chili
8 dl fersk appelsinjus
3 terninger grønnsaksbuljong
1,5 l vann
salt
pepper
koriander

Slik gjør du:
1. Finhakk løk, hvitløk, gulrot og chili og fres i olje et par minutter under omrøring.
2. Tilsett buljong, vann og appelsinjus og la koke i 20 minutter.
3. Bruk stavmikser til suppen har en glatt og fin konsistens.

Lagre oppskriften i dagboken (Kun for medlemmer).

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Treretters høstmeny

Ned - også opp igjen? Slik holder du vekten

Kom deg ut i fjellheimen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her