VISSTE DU at mange barnetoghurter inneholder mindre tilsatt sukker en vanlige fruktyoghurter? Denne nye vaniljeyoghurten fra Q-meieriene har like mengde tilsatt sukker som barneyoghurtene og er derfor et sunnere valg. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Frokostyoghurt med mindre sukker på pose

Publisert: 2015-10-27 16:35

Lavt sukker- og kaloriinnhold gjør denne yoghurten, og andre sukkerreduserte yoghurter, til et sunt valg.

Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.

Rett som det er lanseres nye yoghurtvarianter fra de store meieriprodusentene og andre aktører. Det nyeste er nå at Q-meieriene har puttet yoghurten i en stor klemmepose som rekker til hele familien og vel så det. Frokostyoghurt på pose finnes i to varianter: en med vanilje og en naturell. Jeg har testet vaniljeyoghurten.

Innhold

Frokostyoghurt med vanilje er en sukkerredusert yoghurt med bare fire prosent sukker og mindre kalorier enn tradisjonell vaniljeyoghurt. Den er i tillegg laktoseredusert.

Yoghurten markedsføres som «frokostyoghurt» og passer fint til frokosten (eller kveldsmaten for den saks skyld) sammen med musli, eventuelt litt nøtter, frukt eller bær.

Den praktiske forpakningen gjør at du kan porsjonere ut akkurat passe mengde. Hjemme hos oss er det en stor fordel og fører til mindre svinn ettersom det er noen dager de små ikke orker et helt yoghurtbeger, mens de andre dager gjerne skulle hatt litt mer enn et porsjonsbeger. Nå klemmer jeg ut litt av gangen i en kopp eller en skål og slipper å kaste ut halvspiste yoghurter.

Posen holder seg like godt i åpnet tilstand som i uåpnet da den ikke trekker inn noe særlig luft etter åpning. Husk bare å klemme litt på posen før du åpner korken dersom den har stått noen dager i kjøleskapet, da yoghurt som står lenge stille vil kunne skille ut litt vann.

Smak

Vaniljeyoghurt er en vinner hos oss, og både vi voksne og mine tre små likte denne yoghurten godt. Selv om den er sukkerredusert er den søt nok og smaker godt av vanilje. Konsistensen er tykk og kremete, akkurat slik jeg liker den. Denne har allerede blitt en gjenganger på vårt bord.

Hvor sunt er det?

Yoghurten har mindre sukker enn de vaniljeyoghurtene vi har pleid å kjøpe før, men samme sukkermengde som barneyoghurtene sprett og safari. Yoghurt bidrar til blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod.

Heldigvis er sukkerinnholdet i flere og flere yoghurtvarianter redusert til rundt fire prosent, noe som gjør at man godt kan inkludere yoghurt som et næringsrikt innslag i et ellers variert hverdagskosthold.

Med sitt relativt lave kaloriinnhold er den et godt valg for Vektklubbmedlemmer også, både som frokost, kvelds og mellommåltid. For et litt mer mettende måltid, tilsett litt musli eller cottage cheese og nøtter.

Denne porsjonen med 150 ml yoghurt og 30 gram granola med nøtter gir cirka 235 kcal.

Næringsinnhold:
100 gram (cirka 1 dl) yoghurt

Energi: 72 kcal
Protein: 4,5 gram
Fett: 2,7 gram
Karbohydrat: 7,5 gram
En porsjon med 125 ml yoghurt (samme mengde som for eksempel yoplait double 0%) gir 90 kcal. En porsjon med 150 ml yoghurt (samme mengde som for eksempel Tines firepakninger) gir 108 kcal.

Til sammenligning

• 1 beger vaniljeyoghurt fra Tine (150 ml) gir 138 kcal (8 prosent tilsatt sukker)
• 1 beger Sprett Pluss Vaniljesplæsj (125 ml) gir 90 kcal (2,5 prosent tilsatt sukker fra fruktjuicekonsentrat)
• 1 beger Yoplait double 0% (125 ml) gir 50 kcal (inneholder kunstige søtstoffer. NB! Inneholder gelatin og passer derfor ikke for vegetarianere)
• 1 beger Synnøve gresk yoghurt vanilje (120 ml) gir 85 kcal (inneholder 4 prosent tilsatt sukker)

Følg matspaneren på instagram @matspaneren eller tag bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail på vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Skyr mini for barn

Fiskegrateng fra Godehav
King Oskar tunfisk på boks
Fullkornschips - sunnere potetgull?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her