PROTEINBAR-TEST: Det finnes flust med proteinbarer på markedet. Hvilke er best?
PROTEINBAR-TEST: Det finnes flust med proteinbarer på markedet. Hvilke er best? Foto: Ida Vassbotn.

Vektklubb tester: Så mange kalorier finnes i protein - og energibarer

Ida Vassbotn, Sigrid Schei Lorentzen
Publisert: 2017-08-28 15:04

Er du en av de som rasker med deg en bar fra butikken på vei hjem fra jobb eller trening? Det må vel være sunt, tenker du. Vi har testet kaloriinnhold og smak i de ulike typene for deg!

I ren desperasjon og sulten som en ulv, rasker du med deg et par proteinbarer fra treningssenteret eller kiosken på vei hjem fra jobb. Men er dette virkelig det sunneste alternativet som mellommåltid?

Hvor mange kalorier inneholder egentlig en proteinbar, og smaker det i det hele tatt godt? Vi har testet mellommåltids- og proteinbarer basert på smak, konsistens og innhold av kalorier.

Questbar: Cookies and cream protein bar

210 kalorier per stykk

Denne var tørr og man trenger vann for å spise den. Helt grei smak, men med en veldig kunstig ettersmak. Den smaker en blanding av brunost og proteinpulver etterfulgt av en veldig bitter smak. Questbaren inneholder 20 gram protein per 100 gram kalorier, noe som er mye, og bra hvis du skal spise den for å få i deg ekstra proteiner, men behøver du egentlig det?

Sunn hverdagsmat: Fem middagsretter under 500 kalorier

Atkins: Fudge caramel

225 kalorier per stykk

Veldig positivt overrasket over konsistensen. Denne minner litt om fudge man får kjøpt som vanlig godteri. Fint med litt mørkere sjokolade sammen med søt karamell. Smaker litt sur melk i ettersmak, men god karamellsmak. Inneholder 15 gram protein per stykk. Men vi synes 225 kalorier er i overkant for et mellommåltid.

Nutrilett: Smart meal, Chocolate crunch seasalt

236 kalorier per stykk

Førsteinntrykket er at den ser god ut. Den smaker litt for mye müsli som gjør at den føles tørr. Minner litt om papp. Denne inneholder også 15 gram protein per bar, men denne har et nokså høyt kaloriinnhold.

Sliter du med søvn? Vekta kan være problemet

Maxim: Salty caramel protein bar

175 kalorier per bar

Denne ble vi positivt overrasket over. Godt med karamell, men kanskje litt i overkant mye. Fortsatt godt med litt krønsj av kjeks. Liker at den inneholder såpass få kalorier, men den har en litt ekkel ettersmak. Høyt proteininnhold.

Questbar: Oatmeal chocolate chip protein bar

190 kalorier per stykk

Førsteinntrykket er at den er seig og minner litt om pepperkakedeig i konsistens. Sterk smak som svir i munnen. Det er en fremtredende smak av kunstig søtning. Høyt innhold av protein, men også veldig høyt innhold av fiber.

Ned 30 kilo: John fant trivselsvekta som 60-åring

Go Morgen: Müsli- og nøttebar med pekannøtt og salt karamell

192 kalorier per stykk

Veldig tørr, litt som en havrekjeks med sjokolade, uten den samme, gode smaken. Har den samme seige konsistensen som Questbar med en blanding av nøtter innimellom. Smakte ikke spesielt godt, og var ganske bitter.

Müsli-bar: havrekjeks, melkesjokolade og smak av karamell.

99 kalorier per stykk

Denne ser sunnest ut, men ser også ut som den beste. Første reaksjon på smaken er at den er skikkelig god. Ser ut som den er laget av ordentlige råvarer, men vi ser jo at hovedingrediensen er melkesjokolade. Lite kalorier, men den er liten i størrelse også. Fin som en liten godbit. En av de beste i testen på smak, men et minus at den ikke inneholder noe særlig energigivende ingredienser, og ingen nøtter.

Les også: Disse treningstrendene er verdt å prøve

Eat natural: fruit&nut bar med mørk sjokolade, tranebær og macadamianøtter.

215 kalorier per stykk

Denne er bare «helt grei». Kombinasjonen av søte bær og bitter, mørk sjokolade er bra til tross for at sjokoladen ikke er gå god. Hvis du liker mørk sjokolade og kokos så er den ikke så ille. Pluss for naturlige ingredienser slik som tranebær og macadamianøtter.

Småsulten: Nøttebar med bær og litt mørk sjokolade.

220 kalorier per stykk

Helt annen konsistens enn de andre barene. Veldig god, men det er så mye nøtter at vi nesten ikke ser helt vitsen. Vi kan like så greit spise en neve nøtter og en knekk mørk sjokolade. Passer nok mer til en fjelltur enn til kveldskosen. Fortsatt såpass god at den var en av favorittene i testen.

Supert mellommåltid: Mett og slank med smoothies

Lag mellommåltider selv

Nesten alle proteinbarene ligger på i overkant av 200 kalorier, noe du kanskje ikke ser på som så mye. Men faktisk inneholder disse da omtrent like mange kalorier som en vanlig sjokoladebar. Her er noen sjokoladebarer til sammenligning:

1. Marsipanbrød - 220 kcal per bar
2. Snickers - 286 kcal per bar
3. Bounty - 268 per bar
4. Mars - 242 per bar
5. Twix - 246 per bar

Nå sier ikke vi at du dermed bør velge en sjokolade fremfor en proteinbar, men velg heller å spise proteinrike, kokte egg (142 kcal), vær forberedt og ta med deg en banan (83 kcal) i treningsbagen, eller kjøp en Skyr (ca. 60 kcal) på butikken på vei hjem fra jobb. Ønsker du å gå ned i vekt er nok ikke proteinbarer det beste tilskuddet til ditt kosthold.

Dropp barene: Dette bør du spise før og etter trening

Ingen av barene nådde opp til forventningene våre om å være hverken et bra førstevalg som lørdagsgodteri, mellommåltid eller for å spise etter trening. Vi anbefaler derfor heller andre alternativer.

Til treningsbagen:

• Fyll en boks eller pose med nøtter, for eksempel 10 mandler.

• En banan eller et eple

• Kjøleskapsgrøt som du lager dagen i forveien. Se denne: oppskriften.

• Følg denne oppskriften og lag dine egne müslibars med nøtter

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her