MINDRE KALORIER: Wellibites inneholder andre søtningsmidler enn sukker som gjør at kaloriinnholdet er lavere, nesten halvparten, i forhold til vanlig gelégodterier eller vingummi av sukker.
MINDRE KALORIER: Wellibites inneholder andre søtningsmidler enn sukker som gjør at kaloriinnholdet er lavere, nesten halvparten, i forhold til vanlig gelégodterier eller vingummi av sukker. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren tester Wellibites-godteri uten tilsatt sukker

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2021-05-20 20:58

Er det mulig å lage sunt godteri? Det er i alle fall mange som prøver seg på det.

Noe relativt nytt i butikkene nå er Wellibites, godterier uten tilsatt sukker, men med tilsatt enkelte vitaminer og mineraler. Jeg har sett og smakt litt nærmere på disse.

Innhold:

Wellibites finnes i flere ulike smaksvarianter. Jeg fant en type med hylleblomst og bringebær, og en type med ananas, pasjonsfrukt og solbær.

Wellibites inneholder ikke vanlig bordsukker, men hovedingrediensen er sukkeralkoholene maltitol og erythritol (se forklaring i neste avsnitt), samt maisstivelse. I tillegg er det syre, aromaer og fargestoffer. Aromaene og fargestoffene kommer fra frukt, grønnsaker og spirulina. De ulike typene wellibites er også tilsatt forskjellige vitaminer og mineraler. De to jeg testet er tilsatt zink (hylleblomst og bringebær) og vitamin B2 (ananas-pasjon og solbær). En tredje type, bringebær og lakris, er tilsatt vitamin B6.

Pris: cirka 40-45 kroner for en pose á 70 gram. Jeg fant de hos COOP Mega. Du kan finne godteposene noen kroner billigere i enkelte nettbutikker.

– Det sunneste med Wellibites er kanskje størrelsen på posen, at den er så dyr at det er lett å spise mindre, skriver Vektklubbs matspaner.
– Det sunneste med Wellibites er kanskje størrelsen på posen, at den er så dyr at det er lett å spise mindre, skriver Vektklubbs matspaner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Dette er sukkeralkoholer

Sukkeralkoholer, også kalt polyoler, er molekylgrupper som ligner sukkerarter, men hvor dobbeltbindingen mellom oksygenatom og karbonatom er byttet ut med en hydroksylgruppe. Sukkeralkoholer er energigivende søtningsmidler som er omtrent like søte som sukker, men de gir litt mindre energi (kalorier) enn vanlig sukker. Et gram sukrose (vanlig bordsukker) gir 4 kcal, mens sukkeralkoholer gir rundt 2,5 kcal per gram.

Kjente sukkeralkoholer er xylitol, sorbitol, maltitol og erytritol (kjent i Norge under navnet Sukrin).

Les også: Syv ting du bør vite om sukker

Sukkeralkoholer finnes naturlig i noen matvarer som for eksempel noen typer frukt og grønnsaker, men i så små mengder at det vil være lite hensiktsmessig å utvinne de til bruk i matvareproduksjon. De sukkeralkoholene som brukes i industrien er syntetisk framstilt, men de defineres likevel som naturlige søtstoffer siden de finnes i naturen.

Sukkeralkoholer gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker. Sukkeralkoholer brukes en del i tyggegummi og pastiller ettersom de ikke gir negativ innvirkning på tannhelse. I store mengder kan sukkeralkoholer gi fordøyelsesplager som luft eller diaré.

Her er 20 gram av Wellibites-godteriet med bringebær og hylleblomst.
Her er 20 gram av Wellibites-godteriet med bringebær og hylleblomst. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hva smaker Wellibites?

Min første innskytelse var at godteriet smakte surt, godtebitene har nemlig et syrlig sukkerlag utenpå. Smaken var for så vidt god den altså, men kanskje litt vandig, altså ikke så veldig kraftig smak.

Det neste jeg la merke til var at godtebitene klistret seg veldig i tennene. De er seigere enn mange andre typer godterier. Jeg testet godteriet på tre unge godtegriser i huset også. De syntes godtebitene var gode, men seige, og de er litt usikre på om de hadde valgt dette godteriet hvis de skulle velge seg noen smågodterier i en løsvektdisk, men det kan godt hende.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Hvor sunt er det?

Wellibites er et konsept utviklet i Sverige av en farmasøyt, kostrådgiver og selverklært godtegris som ønsket å få det beste av to verdener; ett godteri som ikke bare smaker godt, men også gjør godt. De skriver på nettsiden: «Med en nøye beregnet formel ble det laget et godteri som inneholder vitaminer og mineraler for ditt velvære. Selvfølgelig helt uten sukker, helt vegansk og bare med naturlige smaker og farger. For alle oss som bryr seg om kroppen vår, naturen og alle dyrene».

Det faktum at godteriet inneholder andre søtningsmidler enn sukker gjør at kaloriinnholdet er lavere, nesten halvparten, i forhold til hva lignende gelégodterier eller vingummi av sukker innholder. Ellers så er også produktene glutenfrie, laktosefrie og veganske (gelatinfri og uten bivoks, farger eller andre stoffer fra dyreriket).

«Mer» godteri: Kan du dette smågodt-trikset?

De fleste gelégodterier er jo gluten- og laktosefrie, så det er i grunnen ikke noe nytt og revolusjonerende. Vegansk gélegodt er imidlertid litt vanskeligere å finne da de fleste slike typer godterier inneholder gelatin. Det er riktignok kommet noen nye gelatinfrie smågodtbiter i løsvektdisken den siste tiden, men det er fortsatt ikke flust av vegansk godteri.

Det er gjort et poeng av at farge- og aromastoffene er naturlige. Men at noe er «naturlig» er ikke automatisk en garanti for at det er sunnere enn «kjemisk framstilt» eller «syntetisk». Det finnes nok av eksempler på stoffer i naturen som er farlige for oss.

Les også: Så mange kalorier er det i smågodtposen

Innholdet av vitaminer og mineraler er ikke noen god grunn til å kjøpe dette godteriet. Det er kun ett enkelt vitamin eller mineral i hver godtetypet, og innholdet er lavt. F.eks inneholder en pose av ananas-solbærgodteriet 0,15 mg vitamin B2 (også kalt riboflavin), tilsvarende cirka 10 prosent av antatt dagsbehov, så du hverken kan eller bør sikre inntaket av vitaminer gjennom godteriet. Vitamin B2 finnes dessuten i de fleste matvarer, og mangel er svært sjelden i Norge.

Hovedforskjellen på Wellibites og vanlige, sukkerholdige gelégodterier er altså innholdet av tilsatt sukker og kalorier. Hvis du spiser 100 gram smågodt og bytter dette med wellibites sparer du mellom 150 og 200 kcal fra sukker, og det er jo en del.

Det sunneste med Wellibites er kanskje størrelsen på posen, at den er så dyr at det er lett å spise mindre. Posen inneholder nette 70 gram godterier, og det til en høy pris, så det gjør det jo lettere å unngå store mengder.

Her ser du Wellibites ananas-pasjon med svarte solbær.
Her ser du Wellibites ananas-pasjon med svarte solbær. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold

Per 100 gram vare. Innholdet i de to posene er omtrent identisk, bortsett fra den litt mengden tilsatt vitamin eller mineral.

 • Wellibites hylleblomst og bringebær: 204 kcal, 0 gram fett, 93 gram karbohydrat hvorav 0 gram sukkerarter (73 gram polyoler), <0,3 gram protein, 0,1 gram salt. Produktet inneholder også 2,5 mg zink.
  En pose á 70 gram gir omtrent 143 kcal.
 • Wellibites ananas-pasjon og svarte solbær: 203 kcal, 0 gram fett, 93 gram karbohydrat hvorav 0 gram sukkerarter (73 gram polyoner), <0,3 gram protein, 0,1 gram salt. Produktet inneholder også 0,21 mg vitamin B2 per 100 gram.
  En pose á 70 gram gir omtrent 143 kcal.

Sammenlignet med annet godteri:

Per 100 gram vare, rangert fra høyest til lavest kaloriinnhold:

 • Jelly beans: 376 kcal, 0 gram fett, 95 gram karbohydrat hvorav 77 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,062 gram salt.
 • Godt og blandet original fra Malaco: 347 kcal, 0,3 gram fett, 85 gram karbohydrat hvorav 59 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,1 gram salt.
 • Candyking mallorcablanding: 345 kcal, 0,3 gram fett, 85 gram karbohydrat hvorav 64 gram sukkerarter, 0 gram protein og 0,22 gram salt.
 • Laban seigmenn: 310 kcal, 0 gram fett, 70 gram karbohydrat hvorav 58 gram sukkerarter, 6,6 gram protein og 0,2 gram salt.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan legge under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tagg #matspaneren på Instagram.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

 • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her