Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-

25 kilo ned på bare seks måneder: Tonje Hamrum før og nå. Foto: Magnar Kirknes / VG og privat

Ville bli slank til bryllupet

I desember gikk Tonjes drøm i oppfyllelse: Hun var både lett og lykkelig da hun som nygift ble løftet i armene av sin ektemann.

Øyeblikket hun drømte om! Nygifte og lykkelige ved Zambezielven i Afrika. Elven er mest kjent for Victoria Falls, verdens største fossefall. Foto: Privat

Ved den mektige Zambezielvens bredder løftet hennes nybakte ektemann henne i armene, og svingte henne rundt til ære for fotografene.

- Det hadde jeg gledet meg veldig til, forteller Tonje Hamrum (25). Hele hennes tallrike familie, bestående av 28 personer, hadde tatt veien til Livingstone i Zambia i romjulen for å feire bryllupet mellom Tonje og hennes zambiske ektemann Webby.

Begivenheten var selve kronen på verket i et år fylt av store forandringer i Tonjes liv.

2013 ble året da hun gikk fra å være student til å være heltidsansatt som førskolelærer i en barnehage, da hun ble en jogger og aktiv mosjonist, da hun ble bitt av fjelltur-basillen, da hun tok av 25 kilo i vekt, og da hun altså stod brud i en sunn og normalvektig utgave av seg selv.

Fant ikke klær som passet

- Jeg har alltid vært en stor jente, men livet mitt har vært fylt av kjærlighet og glede. Den eneste hindringen jeg møtte som følge av størrelsen, var å finne klær som passet. Å kunne kjøpe en bukse i en hvilken som helst butikk på et kjøpesenter, er en mulighet jeg ikke har hatt, forteller hun.

Men selv om vekten aldri har satt en stopper for Tonje, levde hun tidligere et mer passivt liv.

Tonje er fra Hafslo i Luster kommune, som ligger innerst i det nordligste løpet av Sognefjorden. Luster går for å være en av landets vakreste kommuner, med stupbratte fjell, dype fjorder og mektige isbreer. Kommunen er den største i Sogn og Fjordane, og fjellene i Breheimen og Vest-Jotunheimen er populær områder for fotturer.

I fjor vår ble Tonje med moren på fjelltur for første gang på mange år.

- Jeg forelsket meg i fjellet, og ble hektet. Vi gikk til forskjellige topper, og skrev oss inn i bøkene på toppen. Etter sommeren hadde vi skrevet oss inn i alle bøkene her i området, og jeg kunne for første gang siden jeg var liten jente, kalle meg for en «trimmian», sier Tonje.

Her er Tonje på toppen av fjellet Molden (1116 m.o.h.) i hjemkommunen Luster. Foto: Privat

Tonje er blitt sprek! Foto: Privat

Tonje meldte seg inn i Vektklubb.no for å få kontroll over kostholdet sitt.

- Jeg ønsket ikke å gå på noen diett, men gjøre endringer som jeg kunne fortsette å leve med. I stedet for å hige etter en pizza jeg ikke kan spise, har jeg lært å lage sunne og gode varianter av den maten jeg liker. Jeg har absolutt ikke lidd noen nød, sier hun.

Følger program

Tonje har også begynt å jogge.

- Jeg liker prosjekter med tydelige mål, og begynte derfor å trene etter et intervall-program som har som mål at man etter tolv uker skal kunne jogge sammenhengende i tretti minutter. I starten skulle jeg bare løpe i ett minutt av gangen, det er noe jeg tror at de aller fleste kan klare.

Bare noen uker ut i programmet ble løpingen lystbetont, og nå trener hun for å kunne løpe KK-mila med en venninne til høsten.

Tonje har også fulgt styrkeprogrammet «Squat challenge» for rumpe, bein og lår, og vært med i aktivitetskonkurranser på jobben gjennom nettsiden Dytt.no.

Her er Tonje stylet i forbindelse med Vektklubbs annonsekampanje i en kjole fra Haaning Htoon (1399 kr), Tamaris pumps (599 kr) fra Shoe, barskinnbelte fra Gaia (1700 kr), Muubaa skinnjakke (4300 kr) fra Grams og Just female smykke (399 kr) fra Mittlillehjem.no. Styling: Tom Greni. Hår: Una Namløs. Foto: Magnar Kirknes / VG

- Jeg har fått mye støtte fra familie og venner i prosessen; fra moren min som turkamerat, og fra mannen min, som har stilt med stoppeklokke mens jeg har jogget. Også venner har slengt seg med på noen av oppleggene mine. Det har vært veldig motiverende å ha så mye støtte rundt seg.

Mindre pasta og ris

Ved å loggføre maten hun spiste i Vektklubb.nos dagbok, oppdaget Tonje at hun spiste for store porsjoner, særlig til middag.

- Jeg er glad i pasta og ris, men disse matvarene kan man ikke spise store mengder av, om man vil ned i vekt. Jeg vennet meg derfor til å spise mindre porsjoner.

Hun lever etter Vektklubbs filosofi om at «du kan spise alt, men ikke alltid».

- Ting er blitt mye lettere, og min situasjon er helt endret. Jeg vet ikke hvordan min tidligere kropp ville ha fungert i barnehagen, for eksempel. Alt er blitt lettere, og selvtilliten har vokst noe voldsomt.

Tonjes tre beste tips:

  • Finn en treningsform du liker, og sett deg konkrete mål.
  • Lag deg små vektmål bare tre, fire uker frem i tid. Jeg har hatt slike små delmål underveis, og det har fungert veldig fint for meg.
  • Joggeprogrammet jeg fulgte hjalp meg mye – å skulle løpe bare 1 minutt av gangen i begynnelsen, var helt overkommelig, og motiverte meg videre

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Har du lyst til å gå ned i vekt? Sniktitt på Vektklubb her.

LES OGSÅ:
Overvekten knuste Carlas selvbilde

Heidi tok av 70 kilo

Sykepleierne Mari og Frode la om livsstilen sammen, og gikk ned 59 kilo